Kultúra

70 százalék fölötti tetszésaránnyal dicsekszik Facebookon a BSW, miközben a sajtót ekézi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 15:23

A BSW szerdán Facebookon kirohant a Tankcsapdával közös számukat kritizáló, „pinat eletukben nem lato szaksajto” ellen, és azt írják, hogy a közönségnek szerencsére nagyon tetszik a Baz+ című dal. 

Helyesbítés: cikkünk korábbi verziójában egy Chrome kiegészítő becslésen alapuló, YouTube-tól független adaira támaszkodva állítottuk tévesen, hogy a BSW és a Tankcsapda „BAZ+ (Túl vagyok rajtad)” című videoklipjének tetszési aránya a YouTube-on sokkal rosszabb lehet, mint amit a BSW Facebookon állított róla. Cikkünk végén közöljük a hivatalos statisztikát, a cikk címét módosítottuk, a hibáért elnézést kérünk.

Kevesebb mint egy hét alatt több mint kétmilliószor nézték meg vagy kezdték megnézni a BSW és a Tankcsapda „BAZ+ (Túl vagyok rajtad)” című közös számát, és ebből az alkalomból szerdán Facebookon tett közzé egy köszönőposztot a BSW.

A posztban kitérnek a dalt ért kritikákra is, elsősorban a Telex újságírója, Sajó Dávid által írt cikkre, amiben egyebek mellett ilyen megállapítások szerepelnek:

Kár, hogy a két produkció közös munkájából egy ennyire nevetségesen gyenge, kilúgozott, bármiféle eredetiséget nélkülöző, egy jó pár hónappal ezelőtti trendre elég nagy késéssel felülő szörnyszülött jött létre.

A BSW elég keményen fogalmaz (szó szerint idézzük):

A csicska sajo fele pinat eletukben nem lato “szaksajto” persze rögtön megmondta h ilyet nem lehet es átmenetileg ránk is szabadította a net pöcegödrét, dehát még így is 70% fölött van a tetszésarány YouTube-on is - es ahogy mondani szoktuk, mindig a kozonseg, azaz Ti dontotok.

 

A YouTube (azaz a Google) 2021. novemberében  bevezetett egy változtatást, aminek köszönhetően egy videó alatt csak a lájkok számát lehet látni, a negatív szavazatok számát nem írja ki. A BSW által megosztott screenshot szerint 54 ezer lájk érkezett a videóra. Amennyiben ez a reakciók legalább 70 százaléka, akkor 23 ezer körül lenne a nemtetszést kifejező reakciók száma.

A Google Chrome böngészőhöz létezik egy kiegészítő, a Return YouTube Dislike, ami a felhasználói viselkedésből extrapolálva számolja ki a nemtetszésüket kifejezők megközelítőleg pontos számát, sokan ez alapján igyekeznek megtudni egy adott videó valós tetszési és nemtetszési adatait. A Return YouTube Dislike adatai szerint a BSW x TANKCSAPDA - BAZ+ (Túl vagyok rajtad) videóra YouTube-on nagyjából 140 ezer reakció érkezett, amiből 56 ezer a tetszés (like) és sokkal több, 84 ezer a nemtetszés (dislike). Ha tehát százalékosan fejezzük ki, akkor a Return YouTube Dislike szerint a dalra reagálók 40 százalékának tetszett csak a Baz+ című szám, 60 százalék szerint nem jó a BSW és Tankcsapda közös produkciója.

Téved a Chrome-kiegészítő

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Bakó Csabától, aki megosztott velünk egy képernyőfotót a videoklip nem nyilvános YouTube statisztikáiról. Ez alapján kijelenthető, hogy a BSW áltakl közölt tetszésarány helytálló, és a Chrome kiegészítő adatai nem tükrözik a valós adatokat.

70 százalék fölötti tetszésaránnyal dicsekszik Facebookon a BSW, miközben a sajtót ekézi

A képernyőkép szerint 2 261 790 megtekintés után a klipre 57 045 tetszés és 24 112 nemtetszés érkezett, azaz a YouTube-on látottakra, hallottakra reagálók közt tényleg 70 százalék fölött van a tetszésüket kifejezők aránya.

#Kultúra#bsw#tankcsapda#youtube#like

Címlapról ajánljuk