Kultúra

Egy magyar bárd Walesben: emléktáblát avattak Arany Jánosnak Montgomeryben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 15. 15:52

A walesi bárdok című történelmi balladában megénekelt városban avatták fel az emléktáblát a magyar költő tiszteletére.

Montgomery a vár neve,
Hol aznap este szállt;
Montgomery, a vár ura,
Vendégli a királyt.

– Arany János: A walesi bárdok (1863), 7. versszak

Emléktáblát avattak szombaton Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, jelentette az MTI tudósítója. A város nevét a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökítette meg, most a város örökítette meg a magyar költő nevét az emléktáblával, amely magyarul, angolul és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét.

Az Arany János portréját ábrázoló emléktáblát Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Jill Kibble, a nem egészen 1300 lakosú walesi kisváros polgármestere avatta fel. Az ünnepségre a walesi kisvárost magyar lobogókkal díszítették fel, az emléktábla avatása után felhangzott a magyar és a walesi himnusz, és elszavalták A walesi bárdokat.

Az eseményre a helyi sörfőzde különlegesen palackozott sört is készített, amelynek címkéjén Arany János portréja látható.

Fotó: Magyar Cymru/Facebook

A táblán az olvasható, hogy Arany János a balladában azoknak a walesi regösöknek a legendás hősiességét énekli meg, akik 1277-ben a híres montgomeryi lakomán halált megvető bátorsággal szegültek szembe a Walest leigázó I. Eduárd angol királlyal. Az emléktábla szövege hangsúlyozza azt is, hogy Arany költeménye az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtti főhajtás, a civil kurázsit ünneplő allegorikus himnusz.    

Brunner Bálint, az egyik főszervező, a Magyar Cymru walesi-magyar kulturális kezdeményezés alapítója hangsúlyozta: A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál, és ez történelmi pillanat a walesi-magyar kapcsolatokban. Május 14. mostantól minden évben a walesi-magyar barátság napja lesz.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Montgomery Wales / Facebook

#Kultúra#arany jános#wales#költő#emléktábla#a walesi bárdok#montgomery

Címlapról ajánljuk