Kultúra

Nyolc kevéssé ismert tény és személyes történet a 113 éve született Radnóti Miklósról

Dési ÁronDési Áron

2022. május 5. 17:19

A tragikus sorsú, de rendkívüli tehetséggel megáldott költőről a legtöbb iskolában nem tanítják az alábbi tények többségét. Igaz, közülük néhányra csak az elmúlt években derült fény.

Honnan a név?

A tragikus sorsú, zseniális költő Glatter Miklós néven látta meg a napvilágot 1909-ben a budapesti Kádár utcában. Csak később változtatta meg vezetéknevét Radnótira. Miért éppen Radnóti lett, ami hangzásban cseppet sem hasonlít az eredetire? Nemesradnót a mai Szlovákia területén fekszik a rimaszombati járásban. Innen származott Radnóti Miklós apja, Glatter Jakab, valószínűleg ezért esett Miklós választása erre a névre.

Boldogság és tragédia

A legnagyobb öröm egy gyermek világrajövetele, a legmaróbb gyász pedig egy apró élet elvesztése. 1909. május 5-én egyszerre mindkettőt kénytelen volt átélni a Glatter család. Miklós édesanyja és ikertestvére a szülés közben elhunyt. A tragédiáról Miklós semmit sem tudott apja 1921-ben bekövetkezett haláláig. Abban a hitben élt, hogy Molnár Ilona, akivel apja 1911-ben házasodott össze, az édesanyja, Erdélyi Ágnes pedig édestestvére. A tudat, hogy édesanyja és fivére az ő születésének tragikus körülményei miatt haltak meg, állandó szorongást és lelkiismeret-furdalást okozott hátralévő életében. 

Hogyan volt Radnóti egyszerre zsidó és keresztény?

A költő asszimilálódott zsidó család sarja volt. Ha kérdezték, Radnóti is zsidónak vallotta magát, de a vallást nem tartotta. Ő maga így nyilatkozott erről: „Zsidóságomat soha sem tagadtam meg, »zsidó felekezetű« vagyok ma is (…), de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom, és nem »szellemiségem« és »lelkiségem« és »költőségem« meghatározójának.” 1943-ban katolizált. A második zsidótörvény viszont az izraeliták körét úgy határozta meg, hogy Radnóti hiába vette fel a kereszténységet, továbbra is zsidónak számított.

Az igaz szerelem képlete?

Későbbi feleségével, Gyarmati Fannival rendkívül fiatalon ismerkedtek meg, még mindketten tinédzserek voltak. Találkozásukat egy matematikatanárnak köszönhetik, aki mindkettejüket korrepetálta. Miklós egy alkalommal elcsente szerelmének ceruzáját, ezzel apropót teremtve egy későbbi randevúhoz. Alább a XXI. század 2014. novemberi adása látható a költőről.


Mi köze Mickey egérnek Radnóti Miklóshoz?

Gyarmati Fannival 1935-ben kötötték össze életüket. Ugyanabban az évben, amikor az első rövid, színes Mickey egér filmet is bemutatták. Sokan nem gondolnák, hogy bármilyen további párhuzam vonható a rajzfilm és a költő élete között, pedig ez a helyzet. A történet szerint Mickey egér éppen Rossinitől a Tell Vilmos nyitányát vezényli, amikor lecsap egy tornádó. A forgószél felkapja a zenekar tagjait, és felröpíti őket, de a művészek kitartóan zenélnek tovább, ügyet sem vetve a mostoha körülményekre. Így tett Radnóti is, amikor harmadszorra – és egyben utoljára – hívták be munkaszolgálatosnak, és a Bori notesz néven elhíresült füzetébe írta verseit. Irodalom iránti alázata a rettenetes körülmények dacára sem engedte, hogy félretegye szakmai munkáját. Az alábbi videón Judi Dench szavalja Nem tudhatom című versének angol fordítását:


A napló és az abban rejlő titkok

Gyarmati Fanni részletes, kezdetben gyorsírással vezetett, majd gépelt naplót vezetett. Ezt végakarata szerint csak halála után jelentették meg. Rengeteg személyes és intim titkot lehet belőle megtudni. A nászéjszakájukról például így írt: „Első éjjelünk volt. Féltem, és ez sokat rontott, de nem tudtam ezt a félelmet elaltatni magamban. Este szertartásosan készültünk a lefekvésre, együtt fürödtünk játékosan, és olyan jó volt, de azután Miklós kicsit sietett, de talán ő is szeretett volna már túl lenni rajta, és fájdalmat okozott, ijedtséget öröm nélkül.”

Akik nincsenek itt

Szintén Gyarmati Fanni naplójából tudható, hogy több abortuszon is átesett. Ebből fakadó szorongásai visszatérnek bejegyzéseiben is. Nem akartak gyereket vállalni férjével, hiszen komoly egzisztenciális nehézségeik voltak, felelőtlenségnek tartották akkori helyzetükben a családalapítást. Radnótinak nem volt állandó jövedelme, ezért gyorsírást tanító felesége volt a fő kenyérkereső a családban. A költő nagybátyjától kapott havi apanázst, de miután elhagyta a zsidó vallást, erről a bevételéről lemondott.

Harmadik személy

„Két karodban ringatózom
csöndesen.
Két karomban ringatózol
csöndesen.”

Sokaknak az egyik első vers, ami eszükbe jut Radnótitól a Két karodban című költemény. Csak jóval a költő halála után derült ki, hogy az nem feleségéhez íródott, hanem Beck Judit festőművészhez, aki később Major Tamás színművész hitvese lett. Gyarmati Fanni tudott a költő viszonyáról, és naplója tanúsága szerint többé-kevésbé elfogadta azt. Meglátása szerint egy művésznek szüksége van múzsára, és nem akart pörölni férjével.

Nyitókép: XXI. század

#Kultúra#radnóti miklós#radnóti#gyarmati fanni#költészet#irodalom#vers#évforduló

Címlapról ajánljuk