Kultúra

Aranyozott rántott csirkeszárny mutatja meg, milyen is az igazi gyorséttermi luxus

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 21:42

Egy alabamai étteremben a 24 karátos arannyal panírozott csirkeszárny menüben csak 35 ezer forint.

Két héttel ezelőtt nyílt meg az alabamai Birminghamben Lady E Chick'n Cafe étterem, és ez a két hét elég volt arra, hogy a vendéglátóhely szélsebesen elinduljon a világhír felé. Mint az al.com cikkéből kiderül, az alapvetően gyorséttermi fogásokra, szendvicsekre építő étterem fő specialitása nem más, mint

az aranyozott rántott csirkeszárny.

A 24 karátos ehető nemesfémmel panírozott szárny egyetlen darabja 19,99 dollárba (csaknem 7 ezer forintba) kerül, de ha menüben kérik olcsóbb: a „24k gold wings combo” ajánlat – 12 darab aranyozott csirke szárny, aranyozott sült krumplival és üdítővel – csak 99 dollárba, azaz 35 ezer forintba kerül. Ráadásként a kombót megrendelő vendégek fotója felkerül a Lady E Chick'n Cafe Arany Klub Hírességek Falára.


Az arany gasztronómiai felhasználása nem új keletű dolog, luxuséttermekben, fine dining helyeken gyakran előfordul, a legdrágább alapanyagok közt. Az arany csirkeszárnyak koncepcióját sem a Lady E Chick'n Cafe találta ki, a New York-i The Ainsworth étteremhez kapcsolódik ez az innováció. Az azonban, hogy egy gyorsétterem vegye fel a menübe, elég nagy szenzációt keltett, még úgy is, hogy nem mindenki lelkesedett az ötletért.

Az étterem tulajdonosa, Lady England ezzel nagyjából történelmet is írt. Ő amúgy is az első nyíltan transznemű fekete nő, akinek étterme van Alabamában, az pedig, hogy rögtön aranyozott csirkeszárnyakkal rukkolt elő, támogatók és vendégek tömegeit vonzotta.

Nyitókép: Lady E Chick'n Cafe/Facebook

#Kultúra#gasztronómia#arany#gyorsétterem#csirkeszárny

Címlapról ajánljuk