Kultúra

43 évesen vált az orosz ágyúzás áldozatává egy ünnepelt balett-táncos

rtl.hurtl.hu

2022. március 18. 17:12

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban halt meg, hetekkel az után, hogy megsérült egy orosz támadásban.

43 éves korában elhunyt Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután mintegy három hete megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban – írta a BBC-re hivatkozva az MTI.

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban hunyt el pénteken – üzente Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki.

Az Ukrán Nemzeti Opera vezető rendezője, Anatolij Szolovjanyenko nagyszerű művésznek, csodálatos embernek nevezte Dacisint megemlékezésében. Alekszej Ratmanszkij orosz-amerikai koreográfus szintén szomorúságának adott hangot a Facebookon. Ratmanszkij, a kijevi opera korábbi vezető táncosa és a moszkvai Bolsoj Balett egykori művészeti vezetője jelenleg a New York-i American Ballet Theatre művésze. Bejegyzésében azt írta, Dacisin 

azokba a sebesülésekbe halt bele, amelyeket február 26-án szerzett, amikor egy orosz tüzérségi támadás közben lövések érték.

„Gyönyörű táncos volt, akit szerettek a kollégái. A fájdalom elviselhetetlen” – tette hozzá.

Dacisin halálhírét megelőzően számoltak be a Twitteren a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki az egyik kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért. A színésznőt korábban az ország egyik legtekintélyesebb díjával tüntették ki. 

Nyitókép: Alekszej Ratmanszkij/Facebook

#Kultúra#balett#orosz-ukrán háború#gyász#ukrajna#halál#táncos#oroszország

Címlapról ajánljuk