Kultúra

A kormány vett egy hétemeletes, ikonikus épületet a Trafalgar térnél a londoni magyaroknak

rtl.hurtl.hu

2022. február 20. 9:42

A hírt bejelentő Szijjártó Péter azt nem közölte, hogy mennyiért.

A Londonban és London környékén elő sok magyar honfitársunknak tudott szolgálni egy jó hírrel Facebook-videóban vasárnap reggel Szijjártó Péter. Mint elmondta, „eddig nem igazán volt méltó otthona a magyar kultúráénak, a magyar közösségnek, a magyar identitás megőrzésének” Londonban, de ezután minden máshogy lesz, a kormány ugyanis vásárolt a Trafalgar tér szomszédságában egy hétemeletes ikonikus épületet, amely a Londoni Magyar Ház lesz. „Annak érdekében, hogy Magyarországhoz – ehhez az ezeréves államisággal rendelkező országhoz – méltó helyen őrizhessük és mutathassuk be a kultúránkat Londonban”.

Szijjártó Péter elmondta, hétvégi magyar iskola, színházterem is lesz majd az épületben, ahol kiállításokat, előadásokat is tartanak a helyi magyarság részére. Szerinte az új Magyar Ház egy új találkozási pont lesz az Angliában élő magyarok számára.

„Hogy a ház igazán méltó legyen és tudja fogadni a magyar embereket, most felújításra kerül, és amint a felújítás befejeződik, néhány hónap múlva a Londonban és környékén élő magyarok birtokba vehetik majd” – ígérte meg Szijjártó.

Arról nem esett szó, hogy mennyibe került az ikonikus épület és mennyiért újítják fel.

A videóban szereplő képek alapján erről az épületről van szó:

 

A ház egyébként a Cockspur streeten áll, 1907-ben épült. Sir Aston Webb tervezte a Grand Trunk Railway számára. Amikor 1923-ban a Grand Trunk Railway beolvadt a Canadian National Railway Company-be, a cég nevét arany betűkkel írták fel az épület homlokzatára, hogy máig is látható.

Nyitókép: Google maps

#Kultúra#london

Címlapról ajánljuk