Kultúra

Négy éven át összesen 48 milliárd forintot kap a Demeter Szilárdhoz köthető alapítvány

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 20:46

Erősíteni kell a szervezet „kultúrstratégiai tevékenységét” a kormány szerint.

A kormány határozatban rendelkezett arról, hogy erősíteni kell a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójához köthető Magyar Kultúráért Alapítvány „kultúrstratégiai tevékenységét” – vette észre a Magyar Közlönyben a hvg.hu.

Ennek keretében négy év alatt több mint 48 milliárd forint közpénzt bocsát a kormány a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójához, Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítvány rendelkezésére.

A határozat alapján a jövőben a Magyar Kultúráért Alapítványon (MKA) keresztül kell biztosítani például az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatását, a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjrendszerét, valamint az MKA feladata lesz a magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerének átalakítása is.

Minderre a mostani rendelet 2025-ig előre biztosítja a forrásokat. Csak idén 12,7 milliárd, 2023-ban 12,5 milliárd, 2024-ben 11,5 milliárd, 2025-ben pedig 11,3 milliárd forintot.

Demeter Szilárd legutóbb azzal került be a szélesebb közvéleménybe, hogy kijelentette: „kukázná a magyar irodalom 80 százalékat”, mert az „sajnos nem jó". 

Nyitókép: Demeter Szilárd a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Kultúra#demeter szilárd#petőfi irodalmi múzeum#állami támogatás

Címlapról ajánljuk