Kultúra

Megváltoztatták Kínában a Harcosok klubja befejezését

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 25. 19:35

Arra, hogy minden szereplőt letartóztatnak.

Elérhetővé vált az 1999-es Harcosok klubja című film az egyik legnagyobb kínai streaming platformon, a Tencent Videón. Azonban David Fincher filmjének végét cenzúrázták: ahelyett, hogy Tyler Durden (Brad Pitt) sikeresen felrobbant több felhőkarcolót, a rendőrök elkapják az akciójában részt vevőket.

Persze a kínaiak nem forgatták újra teljesen a befejezést: egyszerűen kivágták azt a jelenetet, amiben a Tyler alteregóját játszó Edward Norton és a szerelmét alakító Helena Bonham-Carter kézen fogva végignézik, ahogy felrobbannak az épületek.

Helyette elsötétül a képernyő, és azon a következő felirat jelenik meg a 24.hu szerint:

A rendőrség gyorsan rájött az egész tervre, és letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.

Azt is hozzáteszik, hogy a Brad Pitt és Edward Norton által játszott, meghasadt személyiségű karaktert elmegyógyintézetbe küldték, majd később kiengedték. Így már nem is hat annyira anarchistának a film, mint az eredeti verzió.

Számos néző felháborodott azon, hogy az új befejezésben az állam győz a lázadók ellen. A Tencent nem kommentálta az ügyet.

Viszont nem ez az első eset, hogy komolyan megvagdosnak egy filmet a kínai cenzorok. A Bohém rapszódiából például azokat a jeleneteket törölték, amik Freddy Mercury homoszexualitására utalnak.

Nyitókép: 20th Century Fox

#Kultúra#harcosok klubja#kína#cenzúra#film#streaming#megosztás#rendőrség

Címlapról ajánljuk