Kultúra

NoÁr: Nem Gubás Gabi számonkérése a helyes út

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 20. 13:42

Molnár Áron szerint „nem a számonkérés az első lépés ahhoz, hogy hidat építsünk más gondolkodású emberek között”. A színész-aktivista legújabb klipjében önvizsgálatot tart.

Két és fél óra alatt, az Úri muri nevű VII. kerületi kocsma mosdójában forgatta le legújabb klipjét noÁr. Ahogy az már az új szám címéből is kitűnik, a Milyen áron? sokkal személyesebb, mint a rapper legtöbb korábbi, közélettel foglalkozó száma.

„Szembe kellett néznem magammal az elmúlt időszakban, hogy az aktivista »én« milyen áron küzd egy szabadabb és nyitottabb országért. Ehhez nagyon sok mindent fel kell áldozni magánemberként. Ez egy elég brutális felismerés” – mondta Molnár az rtl.hu-nak a klipről.

És hogy mit ért pontosan a szembenézés alatt? Erről ezt mondta el:

Az elmúlt időszakban voltak olyan megnyilvánulásaim, amik számonkérőek voltak. Viszont ez kontraproduktívvá tud válni azzal szemben, amit négy évvel ezelőtt az Ébresztő című számomban hirdettem. Nem a számonkérés az első lépés ahhoz, hogy hidat építsünk más gondolkodású emberek között.

Molnár felidézte, hogy nemrég számonkérte Gubás Gabit: hogyan tud a gyerekei szemébe nézni, miután eljátszotta Dobrev Klára szerepét az Elk*rtuk című filmben? Szerinte ilyen helyzetekben emlékezni kell arra, hogy nem a számonkérés az első, hanem hogy előremutató párbeszéd induljon a szakmán belül azért, hogy megértsük: ki és miért vállal szerepet egy ilyen produkcióban. „Meg kell tanulnom számonkérés előtt kérdezni” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy nemrég odament Németh Szilárdhoz egy forgatáson, hogy megmondja neki: „éppen itt van az ideje, hogy megdőljön a Fidesz rendszere”. Most ezt mondta erről: 

Németh Szilárdtól nincs kérdeznivalóm. A politikusokat számon kell kérni, mert ők a kalász, és mi vagyunk a szél, ami meghatározza, hogy a kalász merre hajlik.

Molnár azt is elárulta, hogy következő klipjét egy hónap múlva várhatják rajongói. Ez az LMBTQ-közösségről fog szólni, és sokkal költségesebb, nagyobb szabású lesz, mint a Milyen áron? klipje. Elmondta: mivel a noÁr nem pályázik állami támogatásokra, az efféle nagy volumenű projekteket csak a közönség és adományozóik segítségével tudják megvalósítani.

Az új klippel nemcsak szórakoztatni akar, hanem arra is buzdítja hallgatóit, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak a Számoljuk együtt! oldalán. „Iszonyatosan fontos ez. 2022-ben mi is küzdünk a szabad és tiszta választásokért” – mondta.

Nyitókép: noÁr / YouTube

 

#Kultúra#molnár áron#klip#noár#rapper#választás#gubás gabi#elk*rtuk

Címlapról ajánljuk