Kultúra

Visszaszorultak 2021-ben a női filmesek Hollywoodban

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 12:12

A tavalyi száz legnagyobb bevételű amerikai film rendezői között csak 12 százalék volt a nő, ami kevesebb, mint az előző évben, állapította meg egy új tanulmány.

A tavalyi száz legnagyobb bevételű amerikai film rendezői között csak 12 százalék volt a nő, ami 4 százalékponttal kevesebb, mint az előző évben, állapította meg egy új tanulmány.

A The Hollywood Reporter 24. „celluloidplafon”-tanulmánya szerint a 2020-as kiugróan jó eredmények nem folytatódtak Amerikában a női filmesek számára. A nők televíziós és filmes munkáit és képviseletét nyomon követő San Diegó-i Egyetem központjának elemzése azt mutatta, hogy míg 2020-ban a száz legnagyobb bevételű film rendezői között 16 százalékban voltak nők, tavaly már csak 12 százalék volt az arányuk.

Viszont amikor a merítést a 250 legnagyobb bevételű filmre terjesztették ki, a női rendezők képviselete 17 százalékra kúszott fel, ami még mindig elmaradt a 2020-as 18 százaléktól, írja az MTI.

Martha Lauzen, a központ alapítója és ügyvezető igazgatója közleményében arra figyelmeztetett, hogy a „látszat néha csal”: miközben Chloé Zhao tavaly Oscar-díjat nyert A nomádok földje rendezéséért, Jane Campion pedig az idei Oscar-mezőny egyik nagy esélyese A kutya karmai között című filmjéért, a női filmrendezők aránya 2021-ben valójában csökkent.

A kulisszák mögött betöltött kulcsfontosságú foglalkozásokban a nők a 100 legnagyobb bevételű filmnél a munkakörök 21 százalékát töltötték be, a 250 legnagyobb bevételű filmnél pedig 25 százalékát, ami a 2020-as 23 százalékhoz képest enyhe növekedést jelent. Utóbbi javulás a női producerek 30 százalékról 32 százalékra és az executive producerek 21 százalékról 26 százalékra történt növekedésének köszönhető. A forgatókönyvírók (17 százalék), a vágók (22 százalék) és az operatőrök (6 százalék) aránya azonban változatlan maradt.

Jövőre minden nagy stúdiónak lesz legalább két olyan filmje, amelyet női rendező forgatott 

– mondta el Lauzen. Ez lesz az első ilyen év, mióta a tanulmányt készítik. Hozzátette, hogy az 1998 óta eltelt 24 évre visszatekintve sok filmes munkakörben nagyon kis előrelépés történt: például az íróként dolgozó nők aránya mindössze 4 százalékkal nőtt, az 1998-as 13 százalékról 2021-es százalékra. A vágók közt a nők aránya mindössze 2 százalékkal nőtt, az 1998-as 20 százalékról a tavalyi 22 százalékra, az operatőrként dolgozó nők aránya pedig csak 2 százalékkal nőtt, az 1998-as 4-ről a tavalyi 6 százalékra.

Nyitókép: Chloe Zhao, A nomádok földje Oscar-díjas rendezője. Fotó: EPA/Chris Pizzello / POOL

#Kultúra#film#hollywood#nők#chloe zhao#rendező#celluloidplafon#oscar-díj

Címlapról ajánljuk