Kultúra

Benedek Miklós: A karácsony veszélyes ünnep, minden emlék visszajön

Szabados ÁgnesSzabados ÁgnesMohos MátéMohos Máté

2021. december 20. 6:27

Benedek Miklóst megviselte a járványidőszak, újra kellett tanulnia a színészkedést. Fiát, Benedek Tibort is gyászolja, de erről nem szívesen beszél.

Benedek Miklós Kossuth-díjas színész interjút adott a vasárnap esti RTL Híradónak. Ebben elmesélte, hogyan élte meg az elmúlt két évet. Mint mondta, a járvány után „valahogy helyrebillent” a dolog, és úgy ment minden, mint azelőtt.

Ez az időszak azért is nehéz volt számára, mert a nyáron volt egy éve, hogy elveszítette egyik fiát, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor vízilabdázót. Az emlékezésről azt mondta: 

A karácsony nagyon veszélyes ünnep ilyen szempontból. Minden emlék visszajön, mindenre rácsodálkozik az ember, hogy az tavaly még volt, most nincs.

Bendeket ugyanakkor rosszul érinti, hogy folyamatosan a gyászával szembesítik, és nem is akart erről bővebben beszélni.

Színészi munkáját is alaposan felkavarta az elmúlt időszak: „Én nem vagyok fiatal ember, akinek még van rengeteg ideje, hanem már kevés időm van arra, hogy ezt újratanuljam. És nekem ezt újra kellett.” Úgy érezi, hogy amíg a színházak zárva voltak, némileg kiesett a rutinból.

„Nemhogy elfelejtettem játszani, nem játszottam két évig semmiben” – mondta. „Az ember otthon ül és azt gondolja, hogy színész, vagy színész volt, és nincs a pályán.” Szerinte ebben az időszakban nemcsak ő, hanem a szakma nagy része sem tudott gyakorolni. „Nem volt mit csinálni.”

Furcsa érzés volt számára, amikor két év után újra próbálni kezdtek, és először találkozott a közönséggel. Viszont a pihenés, az olvasgatás jól esett neki, és az is, hogy többet foglalkozhatott mások problémáival is.

„Ezt igenis komolyan kell venni” – mondta a színész a koronavírus-járványról. „Igaz, hogy te nagyon sok mindent nem tudsz tenni. Én annyit, hogy nem megyek sehova, nem szemetelek az utcán, senkit sem fertőzök meg a szavaimmal.” Ő maga nem kapta el a betegséget, és mindhárom oltást beadatta.

A színészt most többek között az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció darabjában, a Hárman a padonban láthatják a nézők. A teljes, félórás interjút itt lehet megnézni:

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Kultúra#benedek miklós#színész#benedek tibor#koronavírus#járvány#színház#hárman a padon#Híradó

Címlapról ajánljuk