Kultúra

Soros György fia 10 millió forintot fizetett a Sátántangó eredeti kópiájáért

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 7:15

Szerződésben felelősséget vállalt, hogy biztosítja a megfelelő tárolást és azt, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű szellemi kultúrkincs bármikor elérhető legyen a kutatás számára.

Jótékonysági aukciót tartott december 13-án a Freeszfe Egyesület.  A Színházi- és Filmművészeti Egyetemet otthagyó oktatók és hallgatók azért gyűjtenek pénzt, mert a kormánytól nem kapnak sem támogatást, sem ösztöndíjat – írja a 444.hu. Az állam nem ismeri el egyetemi képzésüket, a diplomát a hallgatók külföldi egyetemektől kapják.

Az aukción olyan különlegességekre lehetett licitálni, mint Básti Juli díszletkönyve a legendás Három nővérből, egy végül egy 600 ezerért leütött Roskó Gábor-szobor vagy éppen  Nagy Ervin bőrdzsekije a Tanár című sorozatból, ami félmillió forintért kelt el. A lap szerint összesen 19 millió forint jött össze, a pénzt vizsgafilmek és -előadások elkészítésére fordítják.

A licit legmagasabb áron elkelt tétele Tarr Béla filmrendező felajánlása, a külföldi kritikusok által is rendszeresen minden idők legjobb filmei közé sorolt, 1994-es Sátántangó „eredeti, pozitív munkakópiája”. 

A filmszalag zárt licitben kelt el 10 millió forintért. 

A Freeszfe közleménye szerint „a zárt licittel a licitáló szerződésben felelősséget vállalt, hogy biztosítja a megfelelő tárolást és azt, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű szellemi kultúrkincs bármikor elérhető legyen a kutatás számára” – tették hozzá, a vásárló kiléte azonban homályban maradt. Szombaton  egy Facebook-posztban jelentkezett Alexander Soros, Soros György magyar származású üzletember, filantróp fia, hogy ő vette meg a Sátántangó kópiáját.

A Nyílt Társadalom Alapítvány alelnöke felidézi, milyen világhírű alkotókat adott a világnak a magyar filmművészet és külön SZFE jogelődjei, majd rátér arra, hogyan „adta oda” az egész egyetemet a miniszterelnök „a bizalmasainak”. Alexander Soros emlékeztet, hogy a fedél nélkül maradt oktatókat és hallgatókat az apja által alapított egyetem fogadta be.

Nyitókép: Alexander Soros / Facebook

 

 

 

#Kultúra#freeszfe#alexander soros#soros györgy#sátántangó

Címlapról ajánljuk