Kultúra

Elkészült a Magyar Zene Háza

rtl.hurtl.hu

2021. december 16. 12:33

Januártól végétől indulhatnak a koncertek, táncházak, közösségi zenélések, oktatás, és zenepedagógia, de lesznek állandó és időszaki kiállítások is.

Elkészült a Magyar Zene Háza épülete, amely január 22-én egy interaktív zenetörténeti kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit – írja az MTI.

Magyarországon a millennium óta nem volt ilyen „kulturális beruházási boom”, soha nem fordítottak ennyi közpénzt kulturális intézmények felújítására, létrehozására, mint az utóbbi években – hangsúlyozta a Magyar Zene Háza sajtóbejárásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette, a tíz éve indult projekt eredményeként elkészült Magyar Zene Háza olyan különleges zenei beavató intézmény lesz, amelyhez hasonló nincs a világon, az épület pedig azt bizonyítja, hogy „a 21. század építészeti nyelvén is lehet a Városligethez méltó csodákat teremteni”.

Zene háéza, városliget, liget.projekt
Fotó: Vojtahovszky Miklós/RTL Híradó 

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, hogy az intézmény hármas funkciót tölt be januártól: egyaránt otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos feladat lesz az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.

Sou Fujimoto japán építész az épület tervezésekor a természetből és a zenéből egyaránt gyűjtött inspirációt – olvasható az intézmény honlapján. A két forrás a japán tervező által megálmodott ház részleteiben is jól észrevehető: az épület jellegzetes lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, de Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett a természet és az épített környezet kapcsolatára is. 

Nyitókép: Vojtahovszky Miklós/RTL Híradó 

#Kultúra#magyar zene háza#városliget#baán lászló#fekete péter#batta andrás

Címlapról ajánljuk