Külföld

Újságíró-gyilkosság Las Vegasban: minden a tisztviselő ellen szól, mégis tagad

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. augusztus 23. 14:44

Egy több mint negyven éve a pályán lévő, veterán oknyomozó újságírót gyilkoltak meg két éve Las Vegasban, miután kiteregette egy helyi tisztviselő ügyeit. A bizonyítékok alapján ép ésszel nehéz azt feltételezni, hogy nem a tisztviselő volt az elkövető. Ő mégis ártatlannak vallja magát.

Erős állítások jelentek meg a Las Vegas Review-Journal című helyi lapban 2022 májusában egy köztisztviselőről. A cikkből kiderült, hogy Robert Telles elviselhetetlen légkört teremtett az általa vezetett hivatalban, amely a végrendelet nélkül elhunytak hátrahagyott ingatlanjait kezelte: munkatársainak felesleges feladatokat szabott, teljesíthetetlen célokat tűzött ki, a kérdésekre nem válaszolt, és megtiltotta a kollégáknak, hogy egymással beszélgessenek. Eközben viszonyt kezdett egy beosztottjával, Roberta Lee-Kennettel, aki a hatáskörét túllépve járt el a hivatal ügyeiben.

Az egyébként házas hivatalnokok tagadták, hogy viszony lenne köztük: azt mondták, csak barátok, és Lee-Kennett segítségével olyan változtatásokat hajtottak végre a hivatalban, amelyeknek a régi alkalmazottak ellenálltak. A dolgozók, hogy bizonyítsák a viszonyt, titokban videóra vették Telles és Lee-Kennett együttlétét, amire egy parkolóházban, egy autó hátsó ülésén került sor. Ők azonban ekkor is azt állították: az autóban csak irodai dolgokról beszéltek, és megölelték egymást. Arra a kérdésre, hogy miért nem mentek el csak egyszerűen ebédelni, Lee-Kennett azt mondta: nem mutatkozhatnak együtt anélkül, hogy az irodában ne pletykálnának róluk.

Tipikusan helyi lapba való téma ez, ami a bulváros vonatkozásain túl már a szomszéd megyében sem ver nagy hullámokat. Amiért mégis foglalkozunk vele – több ezer kilométerre a nevadai Clark megyétől –, az az, hogy 

a Las Vegas Review-Journal cikkének szerzőjét, a 69 éves veterán újságírót, Jeff Germant néhány hónappal később meggyilkolták, és minden bizonyíték Robert Telles ellen szól.

Fényes nappal leszúrta

Mint arról a Guardian írt a napokban, German régivágású oknyomozó újságíró volt, aki nem törődött azzal, hogy sértik-e a cikkei bűnözők vagy korrupt politikusok érdekeit. Több mint negyvenéves pályafutása során annyi fenyegetést és dühös telefont kapott, hogy már nem is foglalkozott velük. Még azzal a Tony Spilotro nevű maffiózóval is összeakadt, akit Martin Scorsese filmjében, a Casinóban Joe Pesci személyesített meg. Akkor sem görbült haja szála sem, és 2022 nyarán sem tartott fizikai atrocitástól, amikor Telles üzengetni kezdett neki. German szerkesztője, Rhonda Prast ugyan tájékoztatta a lapvezetést a fenyegetésekről, de bántalmazástól ő sem tartott, inkább attól, hogy Telles perelni fog. 

Ám 2022. szeptember 2-án, miután a tisztviselő megtudta, hogy nyilvánosságra fognak kerülni a beosztottjával folytatott üzenetváltásai, Telles az újságíró házához hajtott, és fényes nappal leszúrta. German a háza mellett, a bokrok közt halt meg. Holttestét 24 órával később a szomszédok találták meg, akik arra figyeltek fel, hogy a garázsajtó nyitva van, Germant pedig nem tudják elérni.

Négy nap alatt elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy Tellest letartóztathassák German megölése miatt. A gyilkosság fényes nappal történt, így a közbeeső lakóházak biztonsági kameráin tökéletesen követhető volt a Telles és German háza között közlekedő terepjáró, és látható volt az a széles karimájú szalmakalapba és narancsszínű fényvisszaverő dzsekibe öltözött ember is, aki German házához ment, majd elsétált onnan.

A gyilkosság utáni napon Telles a háza előtt egy ugyanolyan terepjárót mosott, mint ami a kamerafelvételeken látható, amikor megérkeztek a rendőrök. A házkutatás során találtak nála egy ugyanolyan, széles karimájú kalapot, mint amit a felvételeken látható személy viselt – csak ez fel volt darabolva, és belegyömöszölve egy szatyorba. A kanapé alatt egy pár cipő volt, ami ugyancsak hasonlított ahhoz, amit a German házánál megfordult emberen láttak – az egyik cipő a kalaphoz hasonlóan fel volt szabdalva és egy szatyorba téve.

Telles egyik ujján csúnya vágást láttak. DNS-mintát vettek tőle, és megállapították, hogy tőle származik az a szövet, amit az elhunyt German körme alatt találtak. A telefonja átvizsgálásakor kiderült, hogy nem sokkal a gyilkosság előtt megnézte az újságíró házát a Google Mapsen. Telles és védői még így is ragaszkodtak a tisztviselő ártatlanságához: Robert Raskovich ügyvéd szerint Telles politikai boszorkányüldözés áldozata, a kalapot és a cipőket pedig a rendőrök rejtették el a házában. 

A tisztviselőt az ügyvéd korrupcióellenes harcosnak állította be, aki a hivatalában zajló ingatlanmutyiknak vetett véget.

Az elhunyt Jeff German munkássága előtt azzal tisztelegtek kollégái, hogy az újságíró jegyzetei alapján, forrásait felkutatva, a rá jellemző klasszikus újságírói módszereket alkalmazva részletesen feltárták Telles pályáját joghallgató korától kezdve. Kiderült például, hogy a tisztviselőt 2020-ban letartóztatták családon belüli erőszakért: felesége hívta ki a rendőröket, mert Telles sokat ivott és „megőrült”.

Bár az ügyvédek le akarták beszélni Tellest arról, hogy vallomást tegyen, szerdán a bíróságon több mint másfél órán keresztül bizonygatta ártatlanságát. Az esküdteket arról akarta meggyőzni, hogy ő maga az áldozat: egy ingatlanos hálózat akarja félreállítani, miután megpróbált fellépni a korrupció ellen.

Nyitókép: Robert Telles azzal érvel a bíróságon augusztus 22-én, csütörtökön, hogy ő emelt talpú cipőt hord. Fotó: K.M. Cannon/Las Vegas Review-Journal/Tribune News Service via Getty Images

#Külföld#las vegas#gyilkosság#újságírógyilkosság#per#ma

Címlapról ajánljuk