Külföld

Izraeli hírszerzés: Gyerekkönyvekből tanította késelni a gázai diákokat a Hamász

Kovács IstvánKovács István

2024. július 25. 10:42

Az Izraeli Védelmi Erők és a titkosszolgálat megszerezte a gázai harcokban a Hamász szinte teljes iratanyagát, a számítógépeiket és a harcosaik számára készült útmutatókat. A megdöbbentő szervezettséggel működő szervezet terroristái kínzással kondicionálták a katonáikat a brutalitásra, gyerekkönyvekben oktatták, hogyan kell izraelieket halálra gázolni és késelni, és azt tanították, hogy a gyilkolás megtisztítja a lelket.

Izrael olyan hírszerzési információkhoz jutott, ami lehetővé teszi számukra, hogy belülről bontsák szét a Hamászt – így fogalmazott legalábbis egy magas rangú biztonsági tiszt a Jerusalem Postnak (JP). 

A Walla elemzése szerint olyan Excel-táblázatokat találtak, amelyekből kiolvashatták a Hamász speciális egységei, a századok, a zászlóaljak és a dandárok kompetenciáját, működését. Beleértve azt is, hogyan vannak kiképezve a terrorszervezet emberei, milyen fegyvereket és a lőszereket használnak a különböző egységekben, de a katonáik felszerelését is tartalmazták a megszerzett dokumentumok. Ezekhez az elmúlt hónapokban jutott hozzá a Shin Bet (izraeli titkosszolgálat) és a katonai szolgálatok, miután behatoltak a Gáza övezetbe, és több Hamász-fészket is felszámoltak. Az anyagokból az derült ki, hogy a Hamász professzionális hadsereget hozott létre az izraeli titkosszolgálatok orra előtt és nagyrészt a tudtukon kívül.

Olyan dokumentumok is előkerültek, amelyek a Hamász részletes terveit tartalmazták arról, hogyan működjön világszerte, beleértve olyan helyeket is, mint Európa, 

Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Államok. Az iratok szerint országspecifikusan működnek, mindenhol a helyi körülményeknek megfelelően. Egy másik dokumentum részletesen ismertetett egy tervet arról, hogyan szítsanak zavargásokat Ciszjordániában, és gyengítsék a Palesztin Hatóságot (PH). Ezt a folyamatot úgy képzelték el, hogy az embereik csatlakoznak a PH-hoz, és belülről bomlasztják a szervezetet, majd fokozatosan átveszik az irányítást.

Ami igazán megdöbbentette az izraelieket, az a Hamász szervezettsége: mindent dokumentáltak, egyes katonáik felszereltségétől kezdve a neki adott parancsokat is. Egy katonai tisztviselő, aki ismeri a hírszerzési anyagot, úgy fogalmazott:

Kihallgathattunk volna ezernyi terroristát, akkor sem jutottunk volna ilyen rövid idő alatt ennyire pontos információkhoz a szervezetükről és a módszereikről.

Korábbi, kommentár nélküli videónk a Hamász fegyverarzenáljáról:


Azt már egyszerűbb módon derítette ki Izrael, hogy mely országokból származnak a terrorszervezet fegyverei: a harcok után begyűjtötték őket. A Walla azt írja, hogy Oroszországból, Észak-Koreából, Iránból, Egyiptomból és Líbiából jöhettek a harceszközök. Arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy rájöjjenek, hogyan kerültek ezek az övezetbe: többségüket a Philadelphia-folyosó alatti alagútban juttatták be. Ez egy 14 kilométer széles sáv, amely a Gáza övezet és Egyiptom között húzódik, az Egyiptom által felhúzott kerítés gázai oldalán. Eredetileg demilitarizált övezetnek szánták, hogy legyen egy üres terület Egyiptom és a Gáza övezet között. Jellemző a csempészalagút méretére, hogy a fegyvereken túl 150 kisteherautó és több mint 350 kínai motorkerékpár is ezen keresztül jutott be Gázába. Ezeket aztán felhasználták az október 7-i támadásnál.


Hátborzongató részletek a Hamász-szabálykönyvben és -tankönyvekben

Megtalálták a terroristák szabálykönyvét is, amely előírta, milyen helyzetekben, mi a teendő. Benne volt például, hogy az LMBTQ-közösség tagjaival szemben mi a hivatalos eljárás. Az már egyes kihallgatások jegyzőkönyvéből derült ki, hogy brutális kínzások mellett vallatták őket, és arra is találtak ebben utalást, hogy utána csak egyetlen fajta ítéletet hozhatnak az ügyükben: halálosat. Az Izraelben élő nem zsidókra is különleges szabályok vonatkoztak, a beduinokat kollaboránsként határozták meg, míg a thaiföldi vendégmunkásokat hitetlennek. A támadáskor ez azt jelentette, hogy megölhetik őket, amit meg is tettek.

A Gáza övezet oktatási anyagait is megszerezték, amiről egészen elképesztő számokat publikáltak az izraeli hatóságok. Csaknem 1500 olyan könyvet találtak, amelynek a vezérfonala az antiszemitizmus, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a Hamász rendszerében az oktatás első napjától kezdve szisztematikusan gyűlöletkeltés folyik Izrael ellen, és a terrorizmust népszerűsítik.

Voltak olyan gyerekkönyvek, amelyekben azt tanítják, hogyan lehet zsidókat elgázolni vagy megkéselni. 

Mahmúd al-Zahar magas rangú Hamász-tisztviselő A zsidók vége című könyve, valamint más olyan „szakirodalom” is megtalálható ebben a gyűjteményben, amely a közel-keleti háborúkért Izraelre hárítja a felelősséget, és minden zsidó meggyilkolását szorgalmazza.

A Jerusalem Post szerint emellett vezető terroristákról szóló könyvecskét is találtak, valamint a Hamász külföldi adományokból finanszírozott nyári táborainak különleges dokumentációját és olyan fotókat, amelyeken repeszgránátok és aknavetőgránátok mellett csecsemők fekszenek az otthoni kanapékon.

A Walla szerint arról is bizonyítékokat találtak, hogyan kondicionálták a Hamász terroristáit az október 7-i támadásra, hogy azt minél brutálisabban hajtsák végre. Tulajdonképpen továbbképzéseken vettek részt, ahol emberek kínzása, megcsonkítása volt a program. Hogy pontosan miről szóltak ezek a „szemináriumok”, és mi zajlott ott, azt a lap nem fejti ki. A cikk szerint a Hamász ezzel akart megbizonyosodni arról, hogy a harcosok mindenféle gátlás nélkül cselekednek-e majd a rajtaütések során.

Izraeli hírszerzés: gyerekkönyvekből tanította késelni a gázai diákokat a Hamász
Fotó: Getty Images/Alexi J. Rosenfeld

A JP szerint katonai források jelezték, hogy a Hamász minden könyvébe, röpiratába, beszédébe és jegyzetfüzetébe szisztematikusan beépítette brutális tetteinek vallási indoklását, Korán-verseket és fatvákat (vallási döntéseket) használva, beleértve a testek megcsonkítására vonatkozó döntéseket is. A Szderot elleni rajtaütés parancsnokának ruházatában találtak egy kézzel írt feljegyzést, amelyben az állt, hogy a Korán szerint a paradicsomba kerülnek, ha végrehajtják azokat a tetteket (mármint a gyilkosságokat), amikkel megbízták őket. Egy másik terroristánál egy al-Káida-vezér írása volt megtalálható, ami szerint a gyilkolás megtisztítja a lelket.

Gazdagon dokumentált brutalitás

Miután a hírszerzés megtalálta ezeket a dokumentumokat, arra a következtetésre jutottak, hogy a Hamász célja az október 7-i brutalitással a félelemkeltés és az állami intézmények, valamint a hadsereg iránti közbizalom aláásása volt. Több olyan vérrel írt feliratot találtak falakon, amely szerint „jövőre visszatérünk”. 

A JP cikke szerint a fenti célokkal magyarázható a rengeteg videó is, amit a Hamász harcosai készítettek a terrortámadásról, majd közzétettek a közösségi médiában – erre egyébként külön képzéseket tartottak az embereiknek A terrorszervezet stratégiai fontosságúnak minősítette az események dokumentálását, mivel azt utána fel tudták használni propagandacélokra.

Nyitókép: Getty Images/LightRocket/SOPA Images/Ahmed Zakot

#Külföld#izrael#Hamász#Gáza övezet#propaganda#izraeli háború#shin bet#idf#hírszerzés#ma

Címlapról ajánljuk