Külföld

A jemeni lázadók rakétával lőttek vissza Izraelre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 21. 12:11

Miközben a hudajdai kikötőben még mindig tomboltak a lángok, a húszik ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre.

Mint arról szombaton az rtl.hu is beszámolt, izraeli vadászgépek masszív légitámadást hajtottak végre a jemeni Hudajda kikötőváros olaj- és üzemanyagtározói ellen. Az izraeli csapás a Tel-Aviv elleni pénteki dróntámadás után következett, amely során a jemeni húszi lázadók az Egyesült Államok nagykövetségének közelében lévő célpontokat támadtak, egy embert megölve és legalább tízet megsebesítve.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy az elmúlt hónapokban Izrael ellen végrehajtott több száz támadásra válaszul mértek csapást az izraeli harci repülőgépek az Izraeltől 1800 kilométerre, Hudajdában található huszi katonai célpontokra. Az izraeli hadsereg szerint a jemeni kikötő a huszi terroristák fontos bázisa volt, ide érkeztek ugyanis az Irántól származó fegyverszállítmányok.


A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna szerint tizenkét izraeli vadászrepülőgép vett részt a támadásban, köztük F-15-ös és F-35-ös vadászgépek is. A kikötői olajraktárakat és a helyi áramszolgáltató vállalatot ért kiterjedt csapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is voltak.

A hudajdai kikötőben még vasárnap is tomboltak a lángok, és eközben a jemeni huszi lázadók válaszcsapást próbáltak végrehajtani Izrael ellen. Az izraeli légvédelem egy Jemenből indított, Izrael Vörös-tengeri kikötővárosára, Eilatra irányzott ballisztikus rakétát semmisített meg a Nyíl-3 légvédelmi rendszer segítségével, jelentette az izraeli hadsereg (IDF).


Eilatban vasárnap reggel negyed hétkor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és óvóhelyre vonultak az ott élők, jelentette az MTI. Az izraeli katonai szóvivő szerint azért volt szükség a riasztásra, mert attól tartottak, hogy az elfogó rakéta lehulló roncsai károkat okozhatnak, vagy megsebesíthetik az embereket. A szóvivő szerint a rakéta végül nem jutott el Izraelig, mert már korábban megsemmisítették.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael jemeni támadása után. A Pentagon nyilatkozata szerint Austin elismerte, hogy Izrael több hónapja zajló, ellene irányuló húszi támadások után hajtotta végre légicsapásait, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett.

Nyitókép: Houthi Military Media/Handout via REUTERS

#Külföld#izrael#jemen#húszik#rakéta#légitámadás

Címlapról ajánljuk