Külföld

Vacillálnak a lengyelek, lelőhetik-e a feléjük tartó orosz rakétákat Ukrajna felett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 12. 20:15

Többször is előfordult már, hogy orosz rakéták átrepültek a lengyel légtéren, mielőtt ukrán célpontokba csapódtak.

Varsó fontolóra veszi Kijev javaslatát arra nézve, hogy a lengyel területek felé tartó orosz rakétákat még az ukrán légtérben lelőhessék a lengyelek, közölte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

A javaslat a két ország közös védelmi megállapodásában szerepelt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök varsói látogatása során írt alá a hét elején, írja a BBC.

„A jelenlegi szakaszban ez egy ötlet. Abban állapodtunk meg, hogy megvizsgáljuk ezt az ötletet” – mondta Sikorski a washingtoni American Enterprise Institute-nak.

Az Ukrajna elleni orosz háború során többször is előfordult már, hogy ukrán célpontokra kilőtt orosz rakéták behatoltak a lengyel légtérbe, mielőtt ráfordultak volna ukrajnai céljukra.

A javaslat elméletileg minden Nyugat-Ukrajnán áthaladó, Lengyelország irányába tartó rakétára vonatkozna. Azt azonban Sikorski elismerte, hogy ezekben az esetekben Lengyelországnak kevés ideje van reagálni.

„Ha csak akkor lőnénk le őket, amikor belépnek a légterünkbe, a roncsok veszélyt jelentenének ránk. Az ukránok viszont nem bánnák, ha a légterük fölött szednénk le ezeket. Vizsgáljuk az ötletet” – mondta Sikorski.

A Polskie Radio pénteki tudósítása szerint a lengyel védelmi miniszter végül elzárkózott az ukrán kezdeményezéstől.

Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a washingtoni NATO-csúcstalálkozón azt mondta, hogy Varsó konzultál NATO-szövetségeseivel. „Ha lenne ilyen döntés, az csak szövetségi döntés lehet” – mondta Kosiniak-Kamysz, leszögezve, hogy Lengyelország nem tesz ilyen lépést a NATO-tól függetlenül.

Kosiniak-Kamysz visszautalt arra, hogy az észak-atlanti katonai szövetségen belül nincs egyetértés a kérdésben, az Egyesült Államok például további eszkalációtól tartva jelenleg ellenzi, hogy egy NATO-tagállam ilyenformán avatkozzon bele az orosz-ukrán háborúba.

Jake Sullivan, az USA biztonságpolitikai tanácsadója a fentiekkel kapcsolatban azt közölte, hogy az Ukrajna számára biztosított légvédelmi eszközökkel kell megoldani a lengyel területeket fenyegető orosz rakéták elhárítását, ahogy az ukrán területek védelmét is.

Nyitókép: oroszellenes tüntetés Krakkóban – Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#légvédelem#rakéták#oroszország

Címlapról ajánljuk