Külföld

Twitteren burjánzó orosz propagandakampányt számolt fel az FBI

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 9. 21:54

Csaknem ezer kamuprofil terjesztette az orosz álhíreket az amerikai felhasználók közt.

Twitteren (jelenleg: X) folytatott kiterjedt orosz propagandakampányt számoltak fel és csaknem ezer hamis profilt zároltak az amerikai hatóságok, jelentette be a washingtoni igazságügyi minisztérium kedden.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó és a Kreml támogatásával folytatott kampány célja az volt, hogy hamis információkat terjesszenek az ukrajnai háborúval kapcsolatban, írja az MTI az Associated Press jelentésére hivatkozva.

„Ez az első alkalom, hogy sikerült felszámolni egy orosz finanszírozású botfarmot a közösségi médiában” – közölte Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója. „Oroszország azzal a céllal használta a szóban forgó botokat, hogy mesterséges intelligenciával létrehozott álhíreket terjesszen el külföldön, és oly módon befolyásolja a geopolitikai narratívákat, hogy az Oroszországnak legyen kedvező.”

Az egyik posztban például egy állítólagos minneapolisi lakos tett közzé egy videót, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszél, hogy Ukrajna, Lengyelország és Litvánia bizonyos területeit ezek az országok „ajándékba” kapták a második világháború végén az őket felszabadító orosz erőktől.


Amerikai tisztségviselők szerint a kampányt 2022-ben szervezte meg az RT orosz állami finanszírozású hírtelevízió egyik magas rangú szerkesztője, és a program a Kreml jóváhagyásával és pénzügyi támogatásával zajlott.

Az amerikai hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország a mesterséges intelligencia segítségével egyre nagyobb mértékben próbálja befolyásolni az Egyesült Államok lakosságát, és igyekszik ismét belenyúlni az elnökválasztásba. Minderről részletesen is írtunk A mesterséges intelligencia zabálja az orosz propagandát, és a felhasználót is megeteti vele című cikkünkben. 

Nyitókép: Department of Justice

#Külföld#egyesült államok#oroszország#mesterséges intelligencia#propaganda#kiberháború

Címlapról ajánljuk