Külföld

Bevallotta a sikeres putyinista orosz költő, hogy náci versekkel trollkodott

rtl.hurtl.hu

2024. június 30. 14:13

Nem is igazi költő: Ratikin fotóit mesterséges intelligencia generálta, a versei pedig az 1940-es években, Németországban születtek.

Gennagyij Ratikin 2013 nyara óta összesen 18 verset tett közzé az orosz közösségi média legfontosabb felületén, a Vkontakte oldalán. A költemények az állami propaganda irányvonalát követték, dicsérték Putyin bölcsességét és az Ukrajnában harcoló orosz katonák hősiességét, gyorsan népszerűvé is váltak Oroszországban.

A Telex cikke szerint most kiderült, hogy az egész csak trollkodás volt, Andrej Zakarov, egy emigrációban élő orosz oknyomozó újságíró vette hülyére és leplezte le így a putyini propagandát. Valójában ugyanis ő volt a Kreml propagandáját közéletbe okádó költő. Ratikin fotóit mesterséges intelligencia generálta, a 

versei pedig az 1940-es évekből a náci Németországban született propagandaköltemények oroszra fordítva, a megfelelő nevekkel kiigazítva.

A „Szent éjszaka” című vers például, ami az Ukrajnában elesett orosz katonák hősiességét ünnepli, eredetileg a náci katonák áldozatos szolgálatát dicsőítette a második világháború utolsó szakaszában.

Zakarov egy másik sikeres versét, amely „A vezető” címet viseli és Putyint magasztalja, eredetileg „Führer” címen írta Eberhard Moeller, Hitler egyik propagandistája.

Zakarov szerint több mint száz orosz politikus jelölte be barátnak a Vkontakte oldalon, köztük olyan fontos személyiségek, mint Jelena Jampolszkaja, Putyin kulturális tanácsadója. Senki sem gyanította, hogy Ratikin versszövegei valójában náci propagandaversek fordításai, amelyeket lelkesen terjesztett az Ukrajna „nácitalanítását” harsogó orosz állami propaganda.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Alekszej Druzsinyin / pool.

#Külföld#vlagyimir putyin#propagandista#költő#Gennagyij Ratikin#Andrej Zakarov

Címlapról ajánljuk