Külföld

Katonai titkokkal teli dossziék kötöttek ki egy militáriagyűjtőnél – 300 forintot adott értük

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 25. 18:19

A kínai hadsereg titkos iratait elvileg meg kellett volna semmisíteni, de az ezzel megbízott alkalmazottak inkább eladták a kétszáz kötetre rúgó papírhulladékot egy újrahasznosító telepnek.

Egy katonai relikviákat gyűjtő kínai férfi különleges leletre bukkant egy lakhelye közelében működő szeméttelepen: négy olyan kötetet talált a feldolgozásra váró papírhulladék közt, amik titkosnak tűnő katonai iratokat tartalmaztak, írja az Associated Press. A férfi nagyjából 300 forintnyi jüant fizetett a kötetekért, és csak otthon döbbent rá, hogy tényleg a kínai hadsereg titkait vitte haza, ami annak ellenére aggasztani kezdte, hogy pénzt adott a könyvekért.

Az esetről a Kínai Népköztársaság állambiztonsági minisztériuma számolt be június 13-án a közösségi médiában, példaértékűnek nevezve, hogy a nyugdíjas militáriagyűjtő végül gyorsan a hatóságokhoz fordult. Az állambiztonsági minisztérium posztja szerint Csang bácsi katonai magazinokat és folyóiratokat gyűjt, és összesen két zsáknyi újnak látszó könyvet talált a hulladékfeldolgozó telepen, amiből végül négy kötetet vásárolt meg.

Az állambiztonsági ügynökök azonnal kiszálltak a helyszínre, amint megkapták Csang bácsi bejelentését. A nyomozás során kiderült, hogy a kínai hadsereg titkos iratait elvileg meg kellett volna semmisíteni, de az ezzel megbízott alkalmazottak ahelyett, hogy ledarálták volna a dokumentumokat, inkább eladták a kétszáz kötetre rúgó papírhulladékot. A 30 kilogrammnyi papírért 20 jüant (nagyjából 1000 forintot) kaptak.

A hulladéktelepen megtalált könyveket lefoglalták, és intézkedtek róla, hogy ilyen többé ne forduljon elő, közölte az állambiztonsági minisztérium.

Az AP a történettel kapcsolatban megjegyezte, hogy az állambiztonsági minisztérium az utóbbi időben előszeretettel tesz közzé hasonló tanmesébe illő történeteket közösségi oldalán, van hogy képregényes formában. Ennek hátterében vélhetően a fokozódó nemzetközi helyzet, az Egyesült Államokkal és Tajvannal való konfrontáció lehetősége állhat, a kínai állam így próbálja az állampolgárokat éberségre szoktatni.

Nyitókép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#kína#katonaság#gyűjtő#titkos iratok

Címlapról ajánljuk