Külföld

Háborús bűnök miatt nemzetközi körözést adtak ki Szergej Sojgu ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 25. 15:54

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök miatt adott ki elfogatóparancsot Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

A bíróság kedden jelentette be, hogy Sojgu és Geraszimov felelősek ukrajnai lakosság és civil objektumok elleni féktelen támadásokért. Az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények elkövetését is Sojgu és Geraszimov számlájára írta az ICC.

Az ICC szerint az orosz hadsereg 2022 októbere és 2023 márciusa között számos ukrajnai erőmű és alállomás ellen hajtott végre légicsapásokat, és ez a nemzetközi humanitárius jog szerint háborús bűnnek minősül. Az elfogatóparancs kiadásáról döntő három bíróból álló testület arra a következtetésre jutott, hogy ezeket a polgári objektumok elleni, katonai, taktikai szempontból szükségtelen és indokolatlan csapásokat Sojgu és Geraszimov rendelte el.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a döntést, írja a CNN a hírrel kapcsolatban. Ukrán illetékesek kedden üdvözölték a bejelentést. Dmitro Lubinec, emberi jogi ombudsman szerint az ICC döntése azt jelenti, hogy Ukrajna egy lépéssel közelebb került az igazságszolgáltatáshoz.

„Előbb-utóbb minden háborús bűnöst utolér az igazságos büntetés!” – írta a Telegramján közzétett közleményében. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint Sojgut és Geraszimovot felelősségre fogják vonni: „Ez egy fontos döntés. Felelősségre kell vonni mindkettőjüket gonosztetteikért.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is üdvözölte az ICC döntését.

Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy szörnyű bűncselekményeket követtek el Ukrajnában a polgári lakosság ellen, a létfontosságú polgári infrastruktúra bombázása során. Ezek a barbár rakéta- és dróncsapások jelenleg is emberéleteket követelnek, és Ukrajna-szerte károkat okoznak

– fogalmazott Zelenszkij, hangot adva reményének, hogy hamarosan rács mögé kerül a két magas rangú orosz háborús bűnös:

Semmilyen katonai rang vagy minisztériumi ajtó nem védheti meg az orosz bűnözőket az elszámoltatástól.

A két elfogatóparancsnak köszönhetően négyre nőtt a háborús bűnök miatt keresett magas rangú orosz tisztviselők száma, mivel az ICC korábban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova ellen, ukrán gyermekek Oroszországba rablása miatt.

Nyitókép: Sojgut és Geraszimov – Fotó: Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#szergej sojgu#Valerij Geraszimov#nemzetközi büntetőbíróság#háborús bűnök#elfogatóparancs

Címlapról ajánljuk