Külföld

Először lesz nő Mexikó elnöke, a 61 éves fizikus korábban főpolgármester volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 10:23

A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum nyerte meg az elnökválasztást Mexikóban, a 61 éves fizikus eddig főpolgármester volt.

 

A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum nyerte meg Mexikóban elnökválasztást, így ő lesz az észak-amerikai ország első női államfője, közölte vasárnap este az országos választási bizottság (INE) gyors mintavételes számlálás alapján. Mexikóban helyi idő szerint vasárnap reggel kezdődtek meg az elnök- és parlamenti választások. A latin-amerikai országban csaknem 100 millió választópolgárt vártak a szavazóurnákhoz, írja az MTI.

A 61 éves, fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező, zsidó származású Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt, míg tavaly le nem mondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Claudia Sheinbaum a leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt hatéves hivatali idejének letöltését követően nem indulhatott újra.

Claudia Sheinbaum egyik kihívója az ellenzéki Xóchitl Gálvez vállalkozó volt, aki egy ideig független szenátorként tevékenykedett. A politikusnő a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Politikai karrierje 2000-ben indult, amikor az őshonos népek országos megbízottja lett. Az elnöki címért indult egy harmadik jelölt is: Jorge Máynez, a balközép Polgári Mozgalom 38 éves politikusa.

A vasárnapi volt egyébként Mexikó történetének legnagyobb választási napja: az elnök mellett a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is vasárnap választották, összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaztak.

Az államfőválasztással egy időben megtartott parlamenti választásokon a kormányzó koalíció, a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena), a Munkáspárt és a Zöldek Pártjának szövetsége a reprezentatív minta alapján elvégzett gyors előrejelzés szerint 346-380 alsóházi mandátumot szerez meg az összesen 500 képviselői helyből. A becslés hibahatára 1,5 százalék.

A szeptemberben kezdődött választási kampányt erőszak árnyalta be. Legalább 34, különböző tisztségért induló jelöltet gyilkoltak meg az Integralia tanácsadó cég adatai szerint. Az erőszakcselekmények hátterében befolyásért vetélkedő bűnözői csoportokat gyanítanak.

Nyitókép: REUTERS/Alexandre Meneghini

#Külföld#mexikó#választások#elnökválasztás#Claudia Sheinbaum

Címlapról ajánljuk