Külföld

Bebizonyították: Oroszország észak-koreai rakétákkal támadja Ukrajnát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 9:27

Az ukrajnai területeken talált roncsok elemzése megerősítette, hogy Oroszország Észak-Koreától kapott ballisztikus rakétákat vet be ukrán célpontok ellen.

A Pentagon hírszerzői szerint a törmelékek elemzése megerősítette, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat vet be az ukrajnai háborúban, írja a Reuters a csütörtökön közzétett jelentésre hivatkozva.

A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) szerint bizonyosságot nyert, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat és tüzérségi lövedékeket kapott Észak-Koreától, miután az ország vezetője, Kim Dzsong Un tavaly szeptemberben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A DIA jelentése szerint az ukrajnai célpontokba csapódott rakéták roncsairól készült fotókon jól látható egyezések vannak olyan hivatalos fotókkal, amik észak-koreai, szilárd hajtóanyagú, rövid hatótávolságú, ballisztikus rakétákról készültek korábban.

„Az elemzés megerősíti, hogy Oroszország Észak-Koreában gyártott ballisztikus rakétákat használt az Ukrajna elleni háborúban. Ukrajna egész területén észak-koreai rakétatörmeléket találtak” – áll a DIA jelentését kísérő Pentagon-közleményében.

Oroszország észak-koreai rakétákkal támadja Ukrajnát
Fotó: egy feltételezhetően észak-koreai ballisztikus rakéta darabjai egy 2024. januárjában lerombolt harkivi lakóház romjai közt – REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy/File Photo

Oroszország washingtoni nagykövetsége és Észak-Korea New York-i ENSZ-képviselete nem reagált a kommentárra. Mostanáig Moszkva és Phenjan is tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint Észak-Korea fegyvereket adott át Oroszországnak.

Az ukrán államügyészség májusban közölte, hogy megvizsgálták az Oroszország által januárban és februárban indított rakáták közül mintegy 50 lehetett észak-koreai, a megvizsgált roncsdarabok erre utalnak.

Az észak-koreai rakéták bevetése két szempontból is fontos fejlemény: egyrészt az észak-koreai rezsim elleni ENSZ-szankciók szándékos megsértéséről árulkodnak, másrészt az orosz rakétaarzenál kimerülését is jelzik. 

Nyitókép: egy feltételezhetően észak-koreai ballisztikus rakéta darabjai egy 2024. januárjában lerombolt harkivi lakóház romjai közt – Fotó: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#észak-korea#ballisztikus rakéta

Címlapról ajánljuk