Külföld

Zsúfolt barkácsáruházat rombolt porig az orosz légierő Harkivban: 11 halott, 40 sebesült

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 26. 6:22

Orosz légitámadás ért szombaton egy harkivi barkácsáruházat, a zsúfolt bevásárlóközpontba két irányított bomba csapódott a szombati csúcsidőben.

Legalább 11 halottja és 40 sérültje van egy orosz légitámadásnak, amely szombaton ért egy barkácsáruházat az észak-ukrajnai Harkivban, írja a Kyiv Independent. Az üzletben hatalmas tűz keletkezett, és gyakorlatilag porig égett. Helyi hivatalos források szerint akár 200-an is tartózkodhattak az áruházban a szombati csúcsidőszakban, amikor a támadás történt. Félő, hogy a halálos áldozatok száma még nőni fog, sok embert ugyanis eltűntként tartanak számon- 

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két irányított bomba csapódott be a város egyik lakónegyedében található barkácsáruházba.


Közvetlenül a civil célpont elleni orosz csapás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb kérést intézett az 1,3 millió lakosú város légvédelmének a megerősítésére. Harkiv, a második legnagyobb ukrán város 30 kilométerre fekszik az orosz határtól. Napi videóbeszédében szombaton kora este Zelenszkij „az orosz őrület újabb megnyilvánulásának” nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

Csak az olyan őrültek, mint Putyin, képesek ilyen szörnyű módon gyilkolni és terrorizálni az embereket

 – jelentette ki az ukrán elnök.

„Ha megfelelő, korszerűbb légvédelmi rendszerekkel és repülőgépekkel rendelkeznénk, az orosz légierő természetesen már régen összeomlott volna, akárcsak a fekete-tengeri flottájuk” – tette hozzá Zelenszkij, megjegyezve, hogy „az orosz repülőgépek lelövése a valódi békefenntartó intézkedés”.

Nyitókép: REUTERS/Valentyn Ogirenko

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#terrorbombázás#harkiv

Címlapról ajánljuk