Külföld

Világháborús tragédia: lezuhant a brit királyi légierő egyik legendás vadászgépe, a pilóta szörnyethalt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 26. 7:45

A II. világháborús Spitfire vadászgép szombat délután csapódott a földbe egy bemutató alkalmával, a légierő pilótája nem élte túl a balesetet.

Lezuhant szombat délután egy történelmi jelentőségű brit Spitfire vadászgép, jelentették az Egyesült Királyság híroldalai. A BBC azt írja, hogy a repülőgép május 25-én, szombat délután, fél kettő előtt nem sokkal csapódott egy lakott terület közelében lévő mezőbe Coningsby-ban, az ottani katonai repülőtér határában.

A 356-os sorszámú Spitfire Mk. IX vadászgép az 1940-es angliai csata tiszteletére rendezett megemlékezésen vett részt, amikor a bemutató repülés közben eddig ismeretlen okból lezuhant. A pilóta a gép roncsai között lelte halálát.


A BBC azt írja, hogy a II. világháborús vadászgépet a brit királyi légierő egyik pilótája vezette. Rishi Sunak miniszterelnök, Vilmos, walesi herceg és felesége, Katalin, részvétüket fejezték ki az elhunyt katona hozzátartozónak.


A repülőgépet a légierő Battle of Britain Memorial Flight nevű szervezete üzemeltette, az egyesületnek hat Spitfire típusú gépe is volt.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#egyesült királyság#spitfire#vadászgép#lezuhant

Címlapról ajánljuk