Külföld

Lángolva csapódott a Fekete-tengerbe egy orosz vadászgép, a saját légvédelme lőhette le

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 28. 17:01

A feltételezések szerint az orosz légvédelem lőtte le azt az orosz Szu-27-es vadászgépet, ami csütörtök délután zuhant a Fekete-tengerbe Szevasztopolnál.

Csütörtök délután több videófelvétel is megjelent a Twitteren és különböző Telegram-csatornákon egy orosz vadászgép lezuhanásáról. A felvételeken az látszik, hogy egy Szuhoj Szu-27-es vadászgép lángolva, pörögve hull alá az égből, majd hatalmas robbanás kíséretében csapódik a Fekete-tengerbe.

A repülőgép a Krím-félsziget partjainál, Szevasztopol közelében zuhant le. A hivatalos orosz álláspont szerint műszaki hiba következtében veszett oda a 30 millió dollárt érő vadászgép, ennek némileg ellentmond, hogy a Szu-27-es nagy lángokkal égve zuhant, miközben több kisebb darab is lángolva vált le belőle.


Nem hivatalos orosz források szerint az orosz légvédelem lőtte le a saját gépét, amilyen incidensre az Ukrajna ellen indított totális invázió kezdete óta már többször is volt példa. A gép állítólag a belbeki katonai légibázisról szállt fel, ami után nem sokkal le is lőtték.


Mihail Razvozsajev, Szevasztopol orosz kormányzója szerint a pilóta katapultált, és kétszáz méterre a partoktól a mentőalakulatok épségben kimentették, írja a Kyiv Independent.

Az ukrán légvédelem nem kommentálta a történteket, ukrán hivatalos források nem közöltek semmi olyasmit, hogy az ukrán hadseregnek köze lenne a gép lezuhanásához.

#Külföld#orosz-ukrán háború#szu-27#vadászgép#lelőtt gép#szevasztopol#fekete-tenger#krím-félsziget

Címlapról ajánljuk