Külföld

Iskolai tankönyvben buzdítják az oroszok a középiskolásokat, hogy álljanak katonának

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 13:59

A tankönyv szerint az ukrán éttermekben „Orosz vér” nevű koktélokat isznak.

Egy új orosz középiskolai tankönyv arra biztatja a diákokat, hogy lépjenek be a hadseregbe – írja a BBC.

Oroszországban és az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken a 15-18 éves diákok számára szeptembertől kötelezően bevezetik „A szülőföld biztonságának és védelmének alapjai” nevű tantárgyat, amit a háborút megjárt katonák fognak tartani. Ehhez jelent meg az új tankönyv, amit az orosz védelmi minisztérium és a Kreml-párti Rosszijszkaja Gazeta című újság munkatársai írtak.

A 368 oldalas tankönyvben „orosz katonák hősies eredményei” szerepelnek a XIII. századtól napjainkig. A tankönyv kiadójának képviselője, Olga Plecsova a tanároknak tartott online képzésen azt mondta: „Nem közvetíthetünk alternatív nézőpontokat a diákok számára, így ez a tankönyv az önök segítségére lesz abban, hogy megválaszolják a gyerekek kérdéseit és pontos tájékoztatást adjanak bizonyos eseményekről”.

A tankönyv dicsőiti a szovjet diktátort, Sztálint és a Krím 2014-es megszállását is, amit a félsziget „Oroszországgal való újraegyesítésének” neveznek. Külön fejezet foglalkozik az Ukrajna ellen 2022-ben indított háborúval, amit a Kreml szóhasználatával összhangban „különleges katonai műveletnek” neveznek.

„Miután 2014-ben puccs történt Kijevben, az új kormány leszámolásba kezdett mindennel, ami orosz. Orosz könyveket égettek, emlékműveket romboltak le, orosz dalokat és magát a nyelvet is betiltották. »Orosz vér« nevű koktélokat szolgáltak fel a vendéglőkben. A luhanszki és donyecki régiók városait, ahol tiltakoztak ezen intézkedések ellen, náci lövedékekkel és rakétákkal támadták” – ilyen és ehhez hasonló hazugságok szerepelnek a tankönyvben, amelynek szerzői szerint Ukrajna és a NATO tervelte ki a háborút, és nagy számú ukrán haderőt vezényeltek a határra. Valójában Oroszország volt az, amely több mint százezer katonát vezényelt Ukrajna határára, mielőtt elindították az inváziót 2022. február 24-én.

A tankönyv azt is állítja, hogy Oroszország figyel az ukrán civilek biztonságára és minimalizálja a rombolást, miközben „Ukrajna rendszeresen támad civil infrastruktúrát”. Ezzel szemben 2022-2023 telén Oroszország több mint ezer rakéta- és dróntámadással elpusztította Ukrajna elektromos hálózatának több mint 40 százalékát. A tankönyvnek ellentmondanak a Bucsában történtek is: ott ukrán civileket gyilkoltak és nőket erőszakoltak az oroszok.

A tankönyv kitér arra, hogy milyen iratok szükségesek a hadseregbe való belépéshez, és a toborzóirodák címei is megtalálhatók. A katonaság előnyei között sorolják fel az ingyenes egészségügyi ellátást, vonzó fizetést és napi háromszori étkezést.

Egy krími emberi jogvédő szervezet vezetője, Olha Skripnyik azt mondta: a megszállt ukrán területeken, köztük a Krímben és Donbaszban élő fiatalok tíz éve ki vannak téve az agresszív orosz propagandának és kevés pénzkereseti lehetőségük van, így számukra vonzó lehet, amit a hadsereg kínál. „Így ezek a gyerekek elmennek a háborúba és meghalnak” – mondta.

Nemrég arról írtunk, hogy az Orosz Vöröskereszt olyan táborokban van jelen, ahol nyolcéves kortól tanítanak gyerekeket a Kalasnyikov használatára.

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#propaganda#tankönyv

Címlapról ajánljuk