Külföld

Kiderült, miért nem vetik be az orosz csodatankot Ukrajnában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 5. 16:15

Az orosz hadiipar vezetője elárulta, hogy miért nem látni egyetlen T-14 Armata tankot sem az ukrajnai harcmezőkön.

Az orosz hadiipar egyik legfőbb büszkesége a T-14 Armata tank, amit minden szempontból a világ legkorszerűbb, legütőképesebb harckocsijának tartanak, legalábbis Oroszországban. A 2014-ben tervezett, az Uralvagonzavod gyárban 2015 óta gyártott fő harckocsi a 2022 előtti években a Moszkvában rendezett győzelmi napi katonai parádék főszereplője volt, az orosz hadsereg eredetileg 2300 T-14-es beszerzését tervezte 2015 és 2020 között.

A sorozatgyártás azonban költségvetési és műszaki okokból mostanáig nem igazán indult be, eddig száznál is kevesebb Armata gördült ki a gyárkapun. Az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindult orosz invázió során eddig egyetlen Armatát sem vetettek be.

2024. március 4-én Szergej Csemezov, a Rosztek orosz hadiipari konszern vezérigazgatója bejelentette, hogy a T-14 Armata szolgálatba állt az orosz fegyveres erőknél, azonban egyúttal azt is közölte, hogy a T-14-est nem lehet majd az ukrajnai harcmezőkön látni.

Csemezov szerint pénzügyi megfontolásokra alapozva hozták meg a döntést. Az Armata ugyanis túl drága, ezért az orosz hadsereg inkább a gazdaságosabb T-90-es tankokat választja, jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Csemezov azt hangsúlyozta, hogy egy darab Armata olyan drága, hogy emiatt szóba sem jöhet az azonnali bevetése, különös tekintettel arra, hogy jelenleg újabb és költséghatékonyabb harckocsimodellek kifejlesztésére van szükség. Egy Armata tank körülbelül 5-7 millió dollárba kerül, míg a T-90-esek 4-5 millió dollárba, felszereltségtől függően.

„Az Armata funkcionalitását tekintve kétségtelenül felülmúlja a meglévő harckocsikat, de túl drága, így a hadsereg valószínűleg most sem fogja használni” – mondta Csemezov.

Az orosz propaganda egyébként tavaly azt állította, hogy Armata tankok aktívan részt vesznek az ukrajnai „speciális katonai műveletben”, noha erre semmiféle bizonyíték nem került elő azóta sem. 

Egyébként az orosz csodatank haditechnikai felsőbbrendűségében sokan kételkednek, előszeretettel emlegetik azt a kínos esetet, amikor a 2015-ös parádén a Vörös téren lerobbant az egyik Armata, de annyira, hogy még elvontatni sem sikerült egyhamar:


Katonai szakértők szerint a T-14-esek nem szerepelnének jobban az ukrán fronton sem, ahol az orosz hadsereg már csaknem hétezer harckocsit veszített, köztük több tucat T-90-est.

Nyitó galéria: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#armata#t-14#t-14 armata#tank#harckocsi#haditechnika#oroszország

Címlapról ajánljuk