Külföld

III. Károly rákján kívül is egy sor betegség sújtotta már korábban is a királyi családot

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 10:59

Nem III. Károly az egyetlen angol uralkodó, aki súlyos betegségben szenvedett. Összeszedtük, milyen egészségügyi problémákkal küzdöttek, vagy éppen küzdenek a mai napig a brit királyi családban.

Mindenkit sokkolt a Buckingham palota hétfői bejelentése, miszerint III. Károly angol királynál rákot diagnosztizáltak: a január végi kórházi kivizsgálás és prosztataműtét közben derült ki, hogy a 75 éves uralkodó daganatos betegségben szenved. Azt, hogy milyen betegségről van szó, egyelőre nem közölte a palota. Ahogy azt sem tudni, milyen stádiumban van és mik a kilátásai, de azt elárulták, hogy a kezelést már elkezdték.

A királyi család tagjairól úgy tartják, hogy gyakran titkolják egészségügyi problémáikat. III. Károlynak viszont a palota szerint saját döntése volt, hogy megossza betegségét a világgal a találgatások megelőzése végett. A Sky News összesítéséből pedig az is kiderül, hogy nem ő az egyetlen a brit uralkodói családból, akinél súlyos betegséget diagnosztizáltak.

II. Erzsébet

II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el a Skóciában található balmorali kastélyban. Híresen aktív és kimagaslóan jó egészségű volt élete során egészen sokáig, azonban 2021 őszén egészségügyi problémák miatt lemondta programjait, majd rövid időre kórházba is került tisztázatlan okokból.

Azelőtt nyolc évig még csak egy éjszakát sem töltött kórházban, legutoljára 2013-ban gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) miatt volt ott. 2022 februárjában elkapta a koronavírust, de pár napos gyengeség után ismét munkába állt. Azonban a halála előtti hónapokban már mozgásszervi problémái jelentek meg, ezért több fontos eseményen sem tudott részt venni.

Erzsébet tízéves koráig nem királynőnek készült, nagybátyja szerelme, és apja korai halála miatt lett az. Az uralkodó halálával az RTL Híradója is foglalkozott.

Fülöp herceg

II. Erzsébet férje, Fülöp herceg 2021. áprilisában hunyt el a Windsor-kastélyban, két hónappal a 100. születésnapja előtt. Kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, 2011 decemberében viszont mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani a királyi család téli rezidenciájáról, a Sandringham kastélyból mellkasi fájdalmai miatt. A herceget akkor egy elzáródott koszorúér miatt műtötték.

Az edinburgh-i herceg 2012-ben is került már több napra kórházba hugyúti fertőzés miatt, a rákövetkező évben pedig feltáró jellegű műtéten is átesett. 2021 februárjában, több napos rosszullét után elővigyázatosságból került be egy londoni kórházba, ahonnan átszállították egy szívbetegségekre specializálódott kórházba. Egy honappal halála előtt sikeres műtéten esett át szívbetegsége miatt, március 16-án hagyhatta el a kórházat.

Margit hercegnő

II. Erzsébet húga, Margit hercegnő 15 éves kora óta erős dohányos volt, 1985-ben a tüdejének egy részét el kellett távolítani. 1998-ban enyhe agyvérzése volt, a rá következő évben pedig egy fürdőszobai baleset során leforrázta a lábát, aminek következtében súlyos égési sérüléseket szenvedett és csak nehezen tudott járni, időnként tolószékbe kényszerült.

2001 januárjában és márciusában további agyvérzései voltak, amelyek következtében bal oldala lebénult és részlegesen elvesztette látását. Margit hercegnő egy londoni kórházban halt meg 2002. február 9-én, 71 éves korában, miután még egy agyvérzése volt.

Az anyakirályné, VI. György és III. Eduárd

II. Erzsébet édesanyja, az anyakirályné 2002-ben, 101 éves korában halt meg. Idős korára egyre több egészségügyi problémája lett: 1964-ben sürgősségi vakbélműtétet hajtottak rajta végre, 1984-ben mellrákot fedeztek fel nála, 1995-ben pedig csípőműtéten esett át. Három évvel később ráadásul a másik csípőjét is megoperálták, mindez a hátralévő életében megnehezítette a járását.

VI. György, II. Erzsébet apja életében erős dohányos volt. 1951-ben bal tüdejében rosszindulatú tumort találtak, és a fél tüdőt el kellett távolítani. 1952-ben, 56 éves korában hunyt el álmában, szíve koronaereinek trombózisa következtében. VIII. Edward, VI. György király testvére bátyjához hasonlóan fiatalkora óta erős dohányos volt, 1971-ben gégerákot diagnosztizáltak nála. Sugárterápiát kapott, de ennek ellenére a rákövetkező évben, párizsi otthonában meghalt.

Sára és Katalin hercegnék

A 64 éves Sára Margit yorki hercegnénél, azaz lánykori nevén Sarah Fergusonnál – aki András yorki herceg volt felesége – januárban bőrrákot diagnosztizáltak, mindössze hat hónappal azután, hogy mellrák miatt műtéten esett át. Katalin walesi hercegné szintén 2024 első hónapjában került kórházba, ahol egy tervezett hasi műtétet végeztek rajta. Vilmos herceg felesége két hetet töltött a kórházban, jelenleg otthon lábadozik.

Még időben elkapták III. Károly betegségét

Szerdán a brit miniszterelnök azt mondta, III. Károly betegségét még időben észrevették. Rishi Sunak jobbulást kívánt neki és megerősítette, hogy továbbra is hetente találkoznak. Betegségétől és kezelésétől függetlenül egyébként III. Károly marad az államfő, de felesége, a fia és két testvére veheti át hivatalos feladatait. Az uralkodó bizakodó az onkológiai kezelés kimenetelét illetően, és várja, hogy mikor térhet vissza teendőihez.

Az aggodalom és a szomorúság mellett a közvéleményt azonban az is megmozgatta, hogy vajon mi lesz a brit királyi családdal III. Károly halála után. Károly felesége, Kamilla királyné vagy fia, Vilmos herceg követi majd őt a trónon? – nemrég cikkünkben ennek is utánajártunk.

III. Károly rákbetegségével az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: A brit királyi család a Buckingham-palota erkélyén VI. György koronázása után Londonban, 1937. május 12-én. Fotó: Mondadori via Getty Images

#Külföld#iii.károly#brit királynő#királyi család#ii.erzsébet#sarah ferguson#katalin hercegnő#fülöp herceg#erzsébet királynő#daganatos betegség#tüdőrák#mellrák#bőrrák

Címlapról ajánljuk