Külföld

Ellopott egy memóriákártyát kuncsaftjától a prostituált, az azon tárolt felvételekből kiderült, hogy a férfi egy állatias sorozatgyilkos

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 6. 13:23

A nő által elemelt memóriakártyán egy döbbenetes emberölésről készült felvételek voltak, ezek most a legfontosabb bizonyítékok a gyilkossági tárgyaláson, ami egyéb fordulatokban és meghökkentő fejleményekben sem szűkölködik.

Egy prostituált állított be a rendőrségre, Anchorage-ban, Alaska fóvárosában egy memóriakártáyval, amin a patinás Marriott hotel szobájában készült fotók és videók voltak. A felvételen egy férfi hangját halljuk, aki erős akcentussal beszélt: „Az én filmjeimben mindig meghal mindenki. Mégis mit fognak gondolni a követőim? Az embereknek tudniuk kell, mikor sorozatgyilkolják le őket”.

A hang először egy nőhöz beszél, hamarosan viszont már csak a nő holttestéhez. Az összesen negyven kép és a tucatnyi videó lépésről lépésre dokumentálja, ahogy megverik, megfojtják a nőt, végül pedig holttestét véres lepedőkbe tekerve, egy csomagszállító kocsival csempészik ki a hotelszobából.

Ezek a sokkoló anyagok mind-mind rajta voltak azon a memóriakártyán, amit egy prostituált lopott el egy kuncsaftjától nagyjából négy éve. A nőnek nem voltak túl jó tapasztalati a hatóságokkal: korábban lopás, garázdaság, valamint prostitúció miatt is elítélték. Amikor azonban meglátta, mit rejt a lopott memóriakártya, rögvest a rendőrséghez sietett vele.

Dél-afrikai bevándorló gyilkolta az alaszkai őslakosokat

A rendőrök azonnal felismerték a felvételeken hallható férfit, ugyanis egy másik ügy kapcsán már ismerték őt. Az 52 éves Brian Steven Smithről van szó, aki dél-afrikai születésű, ám 2014 óta az USA-ban él: pont abban a hónapban kapta meg az állampolgárságot, amikor a gyilkosságot elkövette. Az ügyről beszámoló AP News szerint a férfit most két gyilkosság miatt állították bíróság elé: a videókon a 30 éves Kathleen Henry gyilkossága volt látható, de más bizonyítékok alapján kiderült, hogy Smith lehet a felelős a 30 évesen eltűnt Veronica Abouchuk haláláért is.

Az áldozatokban közös, hogy mindketten alaszkai őslakos nők, akik hajléktalanként éltek. Eredetileg Alaszka nyugati részén található falvakból származtak. Mindkettőjüket 2019 folyamán ölhette meg Smith. Abouchuk meggyilkolását kihallgatása során, önként vallotta be, és azt is elárulta, hogy hol találják meg a holttestet. Britanny Dunlop kerületi ügyész ezt így idézte fel később:

Unszolás nélkül azt mondja a rendőröknek, akik vécére kísérték: »Híressé foglak tenni titeket«. Aztán visszamegy a kihallgatóba, és azt mondta: »Srácok, van még egy kis időtök? Szeretnétek még beszélgetni?« Majd bevallja ezt a másik gyilkosságot.

Ennek fényében igen meglepő volt, amikor a tárgyalás kezdetekor a férfi mind a 14 vádat – köztük a két emberölést és a nemi erőszakot – tagadta.

Elhúzódhat a tárgyalás

A most kezdődő tárgyalás valószínűleg hosszabb ideig fog tartani, hiszen az ügyészségnek tételesen kell bizonyítania a 14 vádpontot az esküdtszék előtt. Ha bűnösnek találják, Smith sokkal súlyosabb büntetést is kaphat, mintha csak simán bevallotta volna tetteit a tárgyalás kezdetén.

Smith ügyvédje, Timothy Ayer megpróbálta töröltetni a memóriakártyát az esküdtszéknek bemutatható bizonyítékok listájáról. 

Arra hivatkozott, hogy a kártyát ellopó prostituált eredetileg azt hazudta a rendőröknek, hogy az utcán találta. Szerinte fennáll a veszélye annak, hogy a felvételeket valaki manipulálhatta. 

Kevin Saxby bírót viszont nem vette meg ezzel az érveléssel, így a felvételeket és a képeket egyesével be fogják mutatni a tárgyaláson.

Az ügy azért is kavart nagy hullámokat, mert az áldozatok a rohamosan fogyó alaszkai őslakos közösség tagjai voltak: az ő helyzetük különösen érzékeny Alaszkában. Főleg az áldozatokká vált nők esetében, akik kiszolgáltatott, védtelen helyzetben voltak, amikor Smith rájuk talált. 

Többek között az elhunytak méltóságának megőrzése miatt indítványozták az ügyészek, hogy tartsanak zárt tárgyalást, ami három-négy héten keresztül folyhat. Több sajtóorgánum – köztük az ügyet összefoglaló AP – is tiltakozott ez ellen, a bíró pedig úgy döntött, hogy nem zárja le a tárgyalótermet. Arra viszont oda fognak figyelni a biztonságiak, hogy senki se közvetíthesse élőben a közönség soraiból a felkavaró felvételeket.

Nyitókép: YouTube

#Külföld#gyilkosság#sorozatgyilkos#alaszka#tárgyalás#memóriakártya#prostituált#felvétel#őslakos

Címlapról ajánljuk