Külföld

Zavargások törtek ki Szenegálban, gondban lehet a Budapest-Bamako rali

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 5. 16:43

Villám Géza, a Budapest-Bamako rali főszervezője az rtl.hu-nak azt mondta, hogy a szenegáli határ átlépése után derül ki, hogy hol lesz a túra következő tábora, kell-e változtatni a terveken a nyugat-afrikai országban kitört zavargások miatt.

A 2024-es Budapest-Bamako Rali január 26-án startolt Budapestről, és a mezőny az európai szakasz után Marokkóban kezdte meg az afrikai etapot. A rali résztvevői jelenleg Mauritániában vannak, a túra pedig a tervek szerint Guinea érintése után február közepén ér véget Sierra Leonéban.

A rali menetében most váratlan izgalmat okozott, hogy Mauritánia és Guinea közt Szenegálon is át kell haladni, a nyugat-afrikai köztársaságban azonban zavargások törtek ki. Az ország fővárosában, Dakarban ugyanis tüntetni kezdtek, miután vasárnap letartóztattak egy magas rangú ellenzéki politikust, aki a február 25-re kitűzött elnökválasztás határozatlan időre szóló elhalasztása ellen szólalt fel.

Az ellenzéki politikusok hívására fiatal és idősebb férfiak és nők százai vonultak ki vasárnap az utcára, jelentette az AFP. Szenegáli zászlókat lengetve, a labdarúgó-válogatott mezében gyűltek össze a főváros egyik főútján. A Macky Sall elnök ellen tüntetők és a rendőrök végül összecsaptak, a szenegáli rendőrség könnygázt vetett be, majd a szomszédos utcákon üldözték a menekülő tüntetőket. Néhány tüntető kövekkel dobálta meg a tömegoszlatókat. A fiatalok azt kiabálták, hogy „Macky Sall, diktátor!”, rögtönzött barikádokat állítottak fel és gumikat égettek az utcákon.

Zavargások törtek ki Szenegálban, gondban a Budapest-Bamako rally
Fotó: Cem Ozdel/Anadolu via Getty Images

A tüntetések során Aminata Toure-t, a korábbi kormányfőt, Macky Sall egyik legfőbb kritikusát, letartóztatták. A politikusnő egyike volt azoknak az ellenzékieknek, akik szombaton tüntetni hívta az embereket. 

Improvizálnak a szervezők

„Jelenleg mi is annyit tudunk, amennyit a híradásokból látunk, hallunk. A rali helyi képviselőjével egyeztettünk a helyzetről, és abban maradtunk, hogy a holnapi tábort át kell helyeznünk egy másik helyre. Ennek pontos helye jelen pillanatban még titkos” – mondta az rtl.hu-nak Villám Géza, a Budapest-Bamako rali főszervezője.

A mezőny holnap délelőtt lépi át a szenegáli határt, holnap délelőtt fogjuk a futam indulóival közölni, hogy hol lesz az új táborhely. Mindenki megkapja majd a holnap esti tábor pontos GPS-koordinátáját, és majd az új táborban fogjuk közölni az indulókkal, hogy szükség van-e a kialakult helyzet miatt esetleg útvonal-változtatásra

– tette hozzá.

Ez utóbbival kapcsolatban Villám Géza azt mondta, hogy a helyzet annyira képlékeny és olyan gyorsan változik minden, hogy kénytelenek egyik pillanatról a másikra reagálni az eseményekre: „az a terv amit ma állítunk össze, lehet, hogy holnap vagy holnapután már nem lesz aktuális”.

Villám Géza amúgy nem aggódik különösebben a rali szenegáli biztonsága miatt:

Nagyon jó a kapcsolatunk a szenegáli biztonsági szervekkel és a kormánnyal, én biztos vagyok benne, hogy a futam jó kezekben van, hiszen ez egy jelentős nemzetközi esemeny Szenegálban.

Ami gondot jelenthet, hogy a helyi hatóságok leállították a mobilinternetet, és ez nehezíti a kommunikációt az ottani stábbal.

A rali egyébként nagyon jó hangulatban zajlik, komolyabb baleset vagy sérülés nem volt, bár a csapatok 10 százaléka Marokkóban kiesett, de ők is technikai okok miatt adták fel.

Remek időben és eddig problémamentesen zajlik a futam, de a neheze még hátra van

– tette hozzá Villám Géza.

Villám Géza nemrég a Portréban mesélt arról, milyen kihívást jelent a Budapest-Bamako rali megszervezése. Ezt a fenti videóra kattintva nézheti meg. Az RTL+-on pedig már elérhető a raliról szóló dokumentumfilm, amit Villám Géza rendezett. Ezt ezen a linken keresztül nézheti meg

#Külföld#villám géza#budapest-bamako rali#szenegál#összecsapások

Címlapról ajánljuk