Külföld

Bevásárlószatyorban találták meg a csecsemő holttestét, élete nagy részét ott tölthette

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 12:58

Felfoghatatlan bűnügy rázta meg Angliát. Egy nemesi származású nő és férje kivonultak a társadalomból, hogy elkerüljék a gyermekvédelmi szolgálatokat. Néhány hónapos kislányuknak rövid élete során rengeteg szenvedésben lehetett része. Victoria földi maradványait egy fészerben, szemét között találták meg abban a zacskóban, amelyben szülei szállították őt korábban.

Vérfagyasztó gyilkosság taglózta le az Egyesült Királyságot: az újszülött Victoria földi maradványait egy bevásárlószatyorban találták meg. A kislány élete nagy részét egy ilyen zacskóban töltötte.

Szülei, a 36 éves Constance Marten és a 49 éves Mark Gordon ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gyerekkel szembeni kegyetlen bánásmód, csecsemő születésének eltitkolása és az igazságszolgáltatás félrevezetése miatt indult eljárás. Az ügyészek szerint Victoria még ma is élhetne, ha szülei gondatlan viselkedésükkel nem veszik el életét. A pár tagad. A brit sajtóban külön élt az ad ügynek, hogy az anya nemesi származású, a Sun szerint a néhai II. Erzsébet királynő keresztlánya.

Egy bevásárlószatyorban találták meg a csecsemő holttestét, élete nagy részét ott tölthette
A vádlottak. – Fotó: Metropolitan Police Handout via Getty Images


A BBC számolt be az első tárgyalási napról, eszerint az ügyész arról beszélt, hogy a házaspárnak korábban négy másik gyermekét vették gondoskodásba a szociális szolgálatok bevonásával. A szülők gyakorlatilag a rendszeren kívül éltek, hogy megakadályozzák, hogy Victoriát is elvegyék tőlük. A várandósságot nem csak a családjuk elől titkolták el, egészségügyi szolgáltatásokat sem vettek igénybe, így a gyermek születési időpontját is csak ők tudják biztosan. A bíróságon elhangzottak szerint Victoria 2022. december 28-a után születhetett. 

Tavaly január 5-én a család autóját kiégve találták meg Grater Manchester megyében. Az átkutatás során egy törölközőbe csomagolt méhlepényt találtak. A házaspár még a rendőrség kiérkezése előtt távozott, nagy kockázatot jelentő eltűnt személyek ügyében indítottak nyomozást az ügyükben. Két nappal később a pár Londonban megszabadult a babakocsitól, Victoriát pedig egy bevásárlószatyorban szállították. Az ügyész azt mondta: úgy tűnik, a kislány élete nagy részét ebben töltötte, mielőtt meghalt.

Fagyban, sátorban, kukákban kutatva

A kocsi hátrahagyása után a házaspár egy sátorban élt a csecsemővel fagyban, veszélyes körülmények között, az ügyészek szerint végül ezek a körülmények vezettek Victoria halálához.

Miközben a párt eltűnt személyként keresték, több száz fontot költöttek taxizásra, az ügyész megfogalmazása szerint ahelyett, hogy a pénzt megfelelő lakhatása és a biztonságos környezet megteremtésére költötték volna. 2023 február közepén már több mint egy hónapja éltek ilyen körülmények között, fagyban, szeles, csapadékos időben is, egy időben pedig a házaspár a kukákban kerestek élelmet.

Constance Marten nem részesült nélkülöző neveltetésben – hangzott el a bíróságon —  

potenciálisan hozzáférhetett a pénzhez és bármilyen segítséghez, amire szüksége volt.

Victoriát február 19-én látták utoljára élve. A párt február 27-én tartóztatták le, több száz kilométerre kiégett autójuktól, Brighton közelében. A nő ruhájában bútorokból származó bélés volt, a férfi pedig még karácsonyi pulóvert viselt. Victoria ekkor már nem volt velük. 

A kislány földi maradványait két nappal később, egy brightoni fészerben, szeméttel borítva találták meg, ugyanabban a bevásárlószatyorban, amelyben korábban szállították őt. A patológusok nem tudták megállapítani a halál okát. 

Rendőrségi kihallgatásán Constance Marten nem tudta egyértelműen megmondani, kislánya mikor hunyt el, egymásnak ellentmondó időpontokról beszélt.  Azt állította, hogy a babát a kabátjában tartva aludt el, és arra ébredt, hogy a kislány meghalt. A holttestet állítása szerint azért rejtegette, mert nem akarta, hogy Victoriát felboncolják. 

Cipeltem magammal, és nem tudtam, mit tegyek

– mondta, majd hozzátette: férjével lakást akartak venni, de felismerték őket, amikor Londonba utaztak, hogy ingatlant keressenek. Érvelése szerint ahhoz, hogy Victoriát meg tudják menteni a szolgálatoktól, ki kellett vonulniuk a társadalomból, míg nem találnak lakást.

Az apa szerint helyzetük azután kezdett gyorsan romlani, hogy autójuk kigyulladt, benne minden holmijukkal. Constance Marten szerint fontolgatták, hogy feladják magukat, és ragaszkodott ahhoz, hogy a kislánynak megfelelő ruházata volt a szabadban való túléléshez. Ezt az ügyészség vitatja. 

Az ügyész azzal érvelt a bíróságon, hogy a szülőknek a párkapcsolatuk és életszemléletük fontosabb volt, mint a baba biztonsága, Victoria pedig  

még mindig élne... Ha nem lett volna e két vádlott meggondolatlan, teljesen önző, érzéketlen, kegyetlen, arrogáns és végső soron súlyosan hanyag magatartása.
 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu 

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép: Leon Neal / Getty Images

 

#Külföld#anglia#brighton#eltűnt személy#gyilkosság

Címlapról ajánljuk