Külföld

Akár ön is megveheti II. Erzsébet királynő Range Roverét, amiben Obama is ült

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 18:48

„Bárki vásárolhat új Ferrarit, de nem mindenki veheti meg a királynő autóját” – ezzel hirdeti II. Erzsébet királynő speciálisan átalakított kék Range Roverét egy angol autókereskedés.

Eladóvá vált a néhai II. Erzsébet királynő által használt egyik királyi autó, írja a Sky News. Az elefántcsontszínű bőrborítású belsővel felszerelt, zafírkék avagy Loire-kék Range Rover 2016-ban és 2017-ben volt a királyi autóflotta tagja, most a Bramley Motor Cars, egy nagy értékű autókra szakosodott kereskedés kínálja eladásra.

A Range Rovert számos királyi eseményen használták, köztük Barack Obama amerikai elnök 2016-os látogatása során is, mondta Jack Morgan-Jones, az autókereskedés munkatársa.

Autótörténeti érdekesség, hogy az autónak még mindig ugyanaz a rendszáma – OUI6 XVH –, mint II. Erzsébet idején, ami ritkaságszámba megy.

„Általában igyekeznek megváltoztatni a rendszámot, amikor egy autót kivonnak a királyi szolgálatból. Ebben az esetben ez nem történt meg, így kétség sem fér hozzá, hogy ezt az autót a királynő használta” – mondta Morgan-Jones, aki szerint ez az egyik leghíresebb királyi autó, annyiszor szerepelt a híradásokban.

Akár ön is megveheti II. Erzsébet királynő Range Roverét
Fotó:  Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

A kifejezetten királyi használatra készült autó rejtett világítással, speciálisan kialakított fix lépcsőfokokkal és rendőri vészvilágítással is fel van szerelve, valamint néhány olyan módosítással, amit maga a királynő kért:

„A hátsó üléseknél ráadás kapaszkodókat szereltek fel, hogy megkönnyítsék a királynő számára a be- és kiszállást” – mondta Morgan-Jones.

„Amikor ezeket az autókat kivonják a királyi szolgálatból, az efféle felszerelést általában eltávolítják, hogy ne maradjon semmilyen nyoma a speciális uralkodói használatnak. Azt azonban nem vették észre, hogy a fogantyúk az autó csomagtartójában maradtak a pótkerék alatt” – tette hozzá Morgan-Jones.

Az autó most került harmadjára eladósorba, jelenlegi tulajdonosa 224 850 fontért szeretné eladni, ami jóval több, mint egy hasonló korú használt Range Rover ára. Ez azonban indokolt:

Amikor legutóbb megvették ezt az autót, a királynő még életben volt. Ez lesz az első alkalom, hogy úgy adják el, hogy a királynő már nincs köztünk. Szóval felárat kell fizetni érte. Bárki vásárolhat új Ferrarit, de nem mindenki veheti meg a királynő autóját. 


Nyitókép: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#ii. erzsébet#autó#range rover

Címlapról ajánljuk