Külföld

Megkongatta a vészharangot a német védelmi miniszter: Készen állunk arra, hogy megvédjük az országot?

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 20:12

Boris Pistorius szerint a béke és a szabadság, amelyet Európa nagy része évtizedekig élvezhetett, már nem megdönthetetlen bizonyosság.

A Guardian cikke szerint Boris Pistorius, Németország védelmi minisztere „komoly nemzeti vitát” sürgetett az ország hadseregének jövőjéről. Érvelés szerint jelenlegi állapotában a német hadsereg nem alkalmas az Európa előtt álló számos biztonságpolitikai kihívás kezelésére.

A lap felidézi, hogy az egy éve kinevezett Boris Pistorius már korábban is gyakran felszólította Németországot, hogy váljon „hadra foghatóvá”, mert szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nyolc éven belül támadást intézhet. A miniszter most kiemelte: az országnak készen kell állnia arra, hogy szembeszálljon Putyinnal.

Pistorius a hamburgi német katonai akadémia hallgatóinak beszélt, de világossá tette, hogy a társadalom szélesebb rétegeihez is szólt: 

Komolyan készen állunk arra, hogy megvédjük ezt az országot? És ki ez a »mi«? Ezt a vitát le kell folytatni.

Pistorius szerint a béke és a szabadság, amelyet Európa nagy része évtizedekig élvezhetett, már nem megdönthetetlen bizonyosság és Németországot minden eddiginél erősebb és aktívabb kihívások érik a biztonság és a politika aktív résztvevőjeként.

A héten Pistorius azt mondta, fontolóra vette, hogy a német állampolgársággal nem rendelkező lakosok is beléphessenek a hadseregbe, hogy a csapatok létszámát 2031-re 181 ezerről 203 ezerre növelhessék. Egy héttel korábban pedig kijelentette, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet, „az égető fenyegetettségre tekintettel gyorsan meg kell erősítenünk védelmi kapacitásainkat.”

A hadsereg bővítésével kapcsolatban felmerült, hogy az amerikai hadsereghez hasonlóan, – ahol a szolgálatért cserébe állampolgárság járhat –  , a résztvevőket útlevéllel jutalmaznák. A hadsereg krónikus emberhiánnyal küzd, a jelenlegi létszám fenntartásához évente 20 ezer új újoncra van szükség. A Guardian kiemeli, hogy a katonai pályának Németországban, az ország háborús múltja miatt nincs akkora tekintélye, mint máshol.

Alexander Sollfrank altábornagy, a dél-németországi Ulm városában állomásozó NATO-csapatok vezetője, aki az európai csapatok mozgásának koordinálásáért lenne felelős egy NATO-tagállam elleni támadás esetén, azt mondta kotrábban: a német hadseregnek nemcsak erőforrásokra van szüksége, hanem a látható elszántságra is, hogy bevethesse azokat.

A hiteles elrettentés háborúra való felkészülést igényel, és ebbe a lakosságot is be kell vonni

 – mondta Sollfrank szerdán a biztonsági helyzetről szóló éves beszédében.

Szereljék le és küldjék haza a férjét – ezt követelte egy asszony Moszkvában. Putyin pártjának választási központjában írt levelet az orosz elnöknek. Vitába szállt egy másik nővel, aki szerint inkább imádkoznia kellene:


Nyitókép: Carsten Koall / Getty Images

 

 

#Külföld#németország#boris pistorius#oroszország#hadsereg#háború

Címlapról ajánljuk