Külföld

Villanyoszlop borotválta le a szárnyát, tűzgolyóvá vált a tűzoltó repülőgép

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 17. 6:43

Villanyoszlopnak vágódott egy alacsonyan repülő chilei tűzoltó repülőgép szárnya, a következő pillanatban az autóútba csapódva felrobbant.

Lezuhant hétfő délután a chilei Talca község közelében az Air Andes SPA légitársaság egyik repülőgépe, ami tarlótüzek oltásában vett részt. A hírt a Nemzeti Erdészeti Részvénytársaság (CONAF) közölte.

Az incidensről több videófelvétel is készült, ezeken az látható, hogy egy autóút mentén két repülőgép oltotta a lángoló növényzetet. A második gép túl alacsonyan érkezett és túl közel repült a kerítés melletti villanyvezetékekhez, és miközben az oltóvizet kiengedte, a szárnya vége előbb hozzáért a vezetékekhez, majd nekicsapódott az egyik oszlopnak.

Az oszlop leborotvált a jobb szárnyból egy jókora darabot, a gép emiatt azonnal elveszítette stabilitását és jobbra sodródva az út aszfaltjába csapódott. A kiömlő üzemanyag még zuhanás közben lángra lobbant, gép tűzgolyóvá válva csapódott a földbe.


A CONAF közleménye szerint Fernando Solans, a Turbo Trush típusú repülőgép spanyol pilótája életét vesztette, rajta kívül hárman megsérültek.

A baleset körülményeinek tisztázására viszgálat indult.

#Külföld#chile#tűzoltó repülőgép#lezuhant#repülőgép-szerencsétlenség

Címlapról ajánljuk