Külföld

Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt, cunamiriadót adtak ki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 1. 8:51

7,6-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét, öt méter magas hullámokra figyelmeztettek a cunamiriadót elrendelő hatóságok.

Nagy erejű – 7,6-es erősségű – földrengés rázta meg hétfőn Japán középső részét, jelentette a NHK közszolgálati televízió. A JapanTimes híradása szerint a földrengést Tokióban is érzeni lehetett.

A Japán Meteorológiai Hivatal (JMA) az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a nyugati partszakasz mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre, írja az MTI.


A meteorológiai hivatal szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira.


Az NHK friss híre szerint a földrengésben házak dőltek össze Szuzu városában

A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségben működő atomerőműveknél.

Képek a földrengés okozta károkról:

 

Frissítés:

A Japán nyugati partvidékét megrázó erős földrengés az esti jelentések szerint több városban is jelentős károkat okozott. Nemcsak házak dőltek össze, de az utakon hatalmas repedések keletkeztek, Vadzsimában pedig tűzvész pusztított. Az elektromos hálózat is megsérült, harmincezer háztartás maradt áram nélkül. A földrengésnek sérültjei is vannak, a kórházakból érkezett hírek szerint. A lakosságot sok helyen evakuálták a cunamiveszély miatt. Volt olyan partvidéki szakasz, ahonnan másfél méteres hullámokat jelentettek. 

Nyitókép: JMA

#Külföld#japán#földrengés#cunami#cunamiriadó

Címlapról ajánljuk