Külföld

Károly király is köszöntötte a 100. születésnapját ünneplő magyar holokauszt-túlélőt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 29. 20:02

Az 1944-ben Bonyhádról Auschwitzba hurcolt Lily Ebert több tízezer képeslapot és üzenetet kapott pénteken, többek közt az Egyesült Királyság királyától is.

Pénteken ünnepelte 100. születésnapját Lily Ebert magyar származású holokauszt-túlélő, világhírű író.

Az 1923. december 29-én Bonyhádon született, 1944-ben Auschwitzba hurcolt Lily Ebert (leánykori nevén: Engelman Lívia) több tízezer képeslapot, emailt és üzenetet kapott, írja a The Jewish Chronicle. Jókívánságok érkeztek a világ minden tájáról, többek között Boris Johnson volt miniszterelnöktől is.


Ebert személyes levelet és virágcsokrot is kapott Károly királytól, aki jókívánságait fejezte ki az 1967 óta Londonban élő és alkotó írónőnek.

A levélben ez állt: „Kedves Lily, mindenképp szerettem volna személyesen is pár szót írni 100. születésnapja különleges alkalmából. Azt a szörnyű szenvedést, amelyet Ön és családja elviselt, soha nem lehet megfelelően leírni vagy elismerni, de azoknak a borzalmas éveknek túlélőjeként az Ön életműve emlékezteti nemzedékünket a romlottság és a gonoszság mélységére, amelybe az emberiség alászállhat, elhagyva az értelmet, az emberséget és az igazságot.”

Károly király méltatta Lily Ebert írói munkásságát, amivel „emlékeztette a világot azokra az elképzelhetetlen szörnyűségekre, amelyeknek szemtanúja volt”, miközben „pozitívan, igazi nemességgel és gyűlölet nélkül élte életét, olyan módon, amely mindannyiunk számára példaértékű”.

Az Ön rendkívüli szellemi erejét, kitartását és bátorságát jobban csodálom, mint ahogy azt elmondhatnám

– fogalmazott Károly király, hozzátéve, hogy „remélem, hogy nagyon boldogan töltöd ezt a napod családod és barátaid társaságában”.


Lily Ebert születésnapján azt mondta: 

Soha nem gondoltam volna, hogy túlélem Auschwitzot. Most ünneplem a 100. születésnapomat nagy és szerető családommal körülvéve. A nácik nem nyertek!

Az év elején Lily Ebertet Károly király kitüntette a holokauszt oktatásában végzett szolgálataiért. Dédunokája, Dov Formann révén a Twitteren is jelen van, könyvein túlmenően a közösségi médiában is segíti a fiatalok oktatását és tájékoztatását a holokausztról, így a Tiktokon is, ahol több mint 2 millió követője van.

Ebert a holokauszt tudatosításának szentelte életét, miután 1944-ben magyarországi otthonából a hírhedt auschwitz-birkenaui haláltáborba deportálták. Édesanyját, testvérét és nővérét a gázkamrában ölték meg.

A háború után Ebert életben maradt nővéreivel Svájcba, majd Izraelbe emigrált, ahol férjhez ment és három gyermeke született. 1967-ben Anliába költözött, a holokauszt leghíresebb még élő magyar származású túlélőjének 10 unokája és 36 dédunokája van.

Nyitókép: Lily Ebert és Károly király 2023. január 24-én, a Buckingham-palotában – Fotó: Arthur Edwards - WPA Pool/Getty Images

#Külföld#lily ebert#holokauszttúlélő#london#születésnap#károly király#bonyhád#auschwitz

Címlapról ajánljuk