Külföld

Ukrajna még idén megkaphatja az első F-16-osokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 23. 7:12

Hollandia megkezdte 18 darab F-16-os vadászgép felkészítését az átadásra.

A holland kormány pénteken azt közölte, hogy leszállítják az első körben beígért 18 darab F-16-os vadászgépet Ukrajnának, ezzel is segíve az orosz megszállók elleni harcot, írja a Reuters.

„Ma tájékoztattam Zelenszkij elnököt kormányunk döntéséről, miszerint egy 18 darab F-16-os vadászrepülőgépet előkészítenek Ukrajnába történő szállításra. Az F-16-osok szállítása az Ukrajna katonai támogatásáról kötött megállapodások egyik legfontosabb eleme” – írta Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök a Twitteren.


A vadászrepülőgépek leszállítása már csak a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyére, valamint az ukrajnai személyzetre és infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésére vár, tette hozzá Rutte.

„Beszéltem Mark Rutte-tel, hogy megköszönjem a holland kormánynak azt a döntését, hogy megkezdte az első 18 F-16-os repülőgép előkészítését az Ukrajnába történő szállításhoz” – írta válaszul Volodimir Zelenszkij Twitteren.


Az első F-16-osok a várakozások szerint még idén eljuthatnak az ukrán légierőhőz. Hollandia novemberben küldte első amerikai gyártmányú F-16-osait Romániába, ahol az ukrán pilóták és a földi kiszolgáló személyzet kiképzése zajlik.

Korábban Dánia, Norvégia és Belgium is bejelentette, hogy kulcsfontosságú F-16-os repülőgépeket adnak Ukrajnának, miután az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta, hogy a pilótaképzés befejeztével Oroszország elleni védekezésre használják azokat.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij és Mark Rutte 2023 augusztusában egy Eindhovenhez közeli holland légibázison megtekintették Hollandia F-16-osait – Fotó: Ksenia Kuleshova/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#hollandia#f-16#ukrajna#vadászgép

Címlapról ajánljuk