Külföld

Ukrajna lelőtt három orosz Szu-34-es vadászbombázót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 23. 5:38

Az ukrán légvédelem sikeresen megsemmisített három orosz Szu-34-es bombázót Dél-Ukrajnában.

Az ukrán védelmi minisztérium december 22-én, pénteken este közzétett helyzetjelentése szerint az ukrán légvédelem sikeresen megsemmisített három orosz Szu-34-es bombázót. A hírt először az ukrán légierő közölte péntek délben: annyit ítak Twitteren, hogy "három Szu-34-essel kevesebb Dél-Ukrajnában". Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka Telegram csatornáján ugyanezt közölte.


Az együttesen több mint 100 millió dollárt érő vadászbombázó megsemmisítését hivatalos orosz források nem erősítették meg, azonban orosz katonai bloggerek a nap folyamán arról írtak a Telegramon, hogy az ukránok valóban lelőttek három Szu-34-est, és hogy a pilóták közül többen meghaltak. (Egy Szu-34-esnek kétfős a személyzete, az egyelőre nem világos, hogy a hat orosz katonából hány élhette túl.)


Az ukrán hadsereg nem közölt részleteket arról, hogy milyen eszközzel szedték le a három orosz harci gépet, a The Warzone elemzése szerint jó eséllyel az egyik Németországtól kapott nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétaütegről és a hozzá tartozó fejlett radarrendszerről lehet szó.


Az orosz légierőnek ez a mostani súlyos veszteséget jelent, a légi flotta legkorszerűbb gépei közé tartozó szuperszonikus Szu-34-esekkel ugyanis rendszerint az ukrán állásokat támadták 500 kilogrammos siklóbombákkal a déli fronton, Herszon térségében, ahol jelenleg a legádázabb harcok folynak.


Nyitókép: aviation-images.com/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#légvédelem#ukrajna#szu-34#oroszország#lelőtt gép

Címlapról ajánljuk