Külföld

A kokain legalizálásával próbálkoznának Svájcban

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 16:58

A kokain sokkal veszélyesebb, mint az alkohol vagy a kannabisz, de egyesek szerint a tiltás sem megoldás.

Kísérleti program bevezetését vizsgálják Svájc fővárosában, amelynek keretében engedélyeznék a kokain árusítását élvezeti célra – írja a Reuters hírügynökség. A berni törvényhozás támogatja a példátlan kísérletet, de még le kell küzdeniük a városi önkormányzat ellenállását, és az országos törvényeken is változtatni kell.

Az amerikai Oregon államban már 2021-ben dekriminalizálták a kis mennyiségű kokain birtoklását, amiért már több európai országban, így Spanyolországban, Olaszországban vagy Portugáliában sem jár börtön, de még sehol nem merészkedtek olyan messzire, mint Bernben.

Svájcban azután vizsgálják felül a kábítószerrel kapcsolatos szabályozást, hogy egyes politikusok és szakértők érvelése szerint a teljes tiltás hatástalan. „Az ellenőrzés és legalizálás jobb eredményt hozhat” – mondta Eva Chen, aki a javaslat egyik előterjesztője, az Alternatív Baloldal párt politikusa.

A szennyvízből kimutatott kábítószermaradványok alapján Svájcban az egyik legmagasabb a kokainhasználat mértéke Európában, Zürich, Basel és Genf is a top 10-ben szerepel. Egy függőkön segítő szervezet, az Addiction Switzerland egyik vezetője szerint egy adag kokain alig kerül többe Svájcban, mint egy sör.

A berni kormány figyelmeztetett, hogy a kokain az első használóknak és a hosszútávú használóknak is életveszélyes lehet, a túladagolás következményei és az egyéni intolerancia is halálhoz vezethet.

Chen azt mondta, korai még megmondani, hogyan alakul a kísérleti program, például hogyan fogják árusítani a kábítószert és honnan szerzik be. „Még messze vagyunk a lehetséges legalizációtól, de meg kell vizsgálnunk új megközelítéseket, ezért szorgalmazunk egy tudományosan felügyelt kísérleti programot” – jelentette ki.

Szakértők szerint néhány éven belül sor kerülhet a döntésre, ha a kannabisszal jelenleg zajló kísérletek sikeresek lesznek. Chen szerint minőségellenőrzésre és tájékoztató kampányokra is szükség van, ugyanakkor a legalizálás visszaszorítaná az illegális kábítószerkereskedelmet.

A zürichi egyetem pszichiátriai kutatóintézetének vezetője, Boris Quednow arra figyelmeztetett, hogy a kokain az egyik legaddiktívabb szer, és teljesen más mértékű kockázatot jelent, mint az alkohol vagy a kannabisz, szívbetegséget, sztrókot, depressziót, szorongást okozhat.

A függőségektől szenvedőket kezelő Arud Zentrum für Suchtmedizin orvosa, Thilo Beck viszont úgy látja: a kokain nem egészséges, de a valóság az, hogy az emberek használják. „Ezt nem tudjuk megváltoztatni, így megpróbálhatjuk biztosítani, hogy az emberek a legbiztonságosabb, legkevésbé káros módon használják” – mondta.

#Külföld#svájc#kokain#kábítószer#legalizálás

Címlapról ajánljuk