Külföld

Donald Tusk az új lengyel miniszterelnök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 11. 19:06

Nem nyerte el az új lengyel parlament bizalmát Mateusz Morawiecki kabinetje a hétfői ülésnapon, a képviselők többsége Donald Tuskra és kormányára bízta Lengyelország vezetését.

Donald Tusk liberális politikust, az Európai Tanács korábbi elnökét választották meg Lengyelország új miniszterelnökének a parlament alsóházának (szejm) hétfői szavazása után, írja a Polskie Radio.

A 460 fős lengyel parlament képviselői 201 ellenében 248 szavazattal támogatták, hogy Tusk legyen a következő kormányfő, véget vetve ezzel a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali párt nyolcéves uralmának.

A választásra azután került sor, hogy Mateusz Morawiecki lengyel konzervatív miniszterelnök a hétfőn nem nyerte meg a bizalmi szavazást, és ez megnyitotta az utat az  az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került, Tusk vezette Európa-párti ellenzéki pártok koalíciója előtt.


Donald Tusk a várakozások szerint kedden mutatja be kormányát, és programbeszédet mond, majd aznap róla és a kormányáról bizalmi szavazás is várható. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

Andrzej Duda elnök november 13-án Mateusz Morawieckit bízta meg kormányalakítással, miután az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot a Jog és Igazságosság (PiS)pártja nyerte. A PiS azonban nem tudott szövetséges pártjaival többséget szerezni, így csak idő kérdése volt, hogy az ellenzéki pártok koalíciója alakíthasson korményt.

Hétfőn 190 képviselő szavazott bizalmat a november végén beiktatott Morawiecki-kormánynak, 266-an – a Polgári Koalíció (KO), azaz a Polgári Platform (PO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tagjai – ellene voksoltak.

A lengyel alkotmány értelmében a kormányalakítás második szakaszában már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció így Donald Tuskot, a KO-t vezető PO elnökét bízta meg kormánylaakítással.

Tusk 2007 és 2014 között volt Lengyelország miniszterelnöke, mielőtt az Európai Tanács elnöke lett volna, ezt utóbbi szerepet 2019-ig töltötte be.

Nyitókép: Omar Marques/Getty Images

#Külföld#lengyelország#donald tusk#kormányváltás

Címlapról ajánljuk