Külföld

Élete végéig börtönben marad a négy társát kivégző iskolai lövöldöző, szülei is bíróság elé állnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 9. 16:04

Tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Ethan Crumbley-t, aki két évvel ezelőtt egy michigani középiskolában lövöldözött.

Két évvel a mészárlás után pénteken életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ethan Crumbley-t, aki a 2021. november 30-án agyonlőtte az oxfordi gimnázium négy diákját, írja az USA Today.

Ethan Crumbley, aki a mészárlás elkövetésekor 15 éves volt, a szüleitől karácsonyi ajándékként újonnan kapott 9 mm-es pisztollyal ment be az iskolájába, és ott lelőtte a 14 éves Hana St. Julianát, a 16 éves Tate Myre-t, a 17 éves Madisyn Baldwint és Justin Shillinget. A michigani városban történt iskolai mészárlásban további hat diák és egy tanár is megsebesült.  

Az apja vette a pisztolyt

„Én fogom elkövetni az állam legnagyobb iskolai lövöldözését, aztán megadom magam a rendőrségnek. Szeretném hallani a gyerekek sikoltozását, miközben lövök rájuk” – írta Crumbley a naplójában a lövöldözés előtti napokban, hozzátéve, hogy terve végrehajtásához már csak egy pisztolyra van szüksége, amiért apjának folyamatosan könyörög. Négy nappal a mészárlás előtt Crumbley apja elvitte fiát, és vett neki egy 9 mm-es pisztolyt, fia megtakarított pénzéből.

„Megkaptam a fegyverem. Egy 9 mm-es SP2022 SIG Sauer” – írta Crumbley a tragédia előestéjén, hozzátéve: „Holnap lesz a lövöldözés, már van fegyverem és van lőszerem. Az első áldozat egy szép jövő előtt álló csinos lány kell legyen, hogy szenvedjen, mint én.”

A hatóságok Ethan Crumbley-t felnőttként állították bíróság elé, az ellene felhozott 24 vádpont közt előre kitervelt gyilkosság és terrorizmus is szerepelt. Crumbley 2022 októberében bűnösnek vallotta magát az összes vádpontban. A most 17 éves fiú elismerte, hogy pánikot és félelmet akart kelteni, amikor azon a napon kilépett az iskola egyik mosdójából, és rezzenéstelen arccal tüzet nyitott a folyosón lévőkre.

Élete végéig börtönben marad a négy társát kivégző iskolai lövöldöző, szülei is bíróság elé állnak
Fotó: Scott Olson/Getty Images


Crumbley pénteki bírósági tárgyalás során szinte egyszer sem pillantott fel, és semmilyen érzelmet nem mutatott, miközben áldozatai szülei megtörten, átkozódva nyilatkoztak a történtekről.

Karen McDonald, az Oakland megyei ügyész a legszigorúbb büntetés kiszabását kérve azzal érvelt, hogy Crumbley nem hirtelen felindulásból követte el tettét, hanem előre megtervezte, írt róla, kiáltványt készített – és gondoskodott róla, hogy életben maradva szemtanúja lehessen az okozott szenvedésnek. Az ügyész külön súlyosbító tényezőként említette, hogy Crumbley nem is ismerte áldozatait.

A szülők is felelősek

A védelem próbálta úgy beállítani Crumbley-t, mint egy elveszett és súlyosan depressziós tinédzsert, aki a lövöldözés előtti hónapokban elvesztette önkontrollját, hallucinált és öngyilkosságot fontolgatott, miközben segítségért könyörgött, de nem kapott – ahogy naplójában és szövegeiben is kifejtette.

„Teljesen elvesztettem az eszem, miután évekig küzdöttem a sötét oldalammal. A szüleim nem hallgatnak rám, amikor segítséget kérek, hogy terapeutához mehessek” – írta Crumbley a naplójában. Ügyvédje szerint Crumbley még a lövöldözés napján is segítségért könyörgött, de senki nem hallgatott rá.

Élete végéig börtönben marad a négy társát kivégző iskolai lövöldöző, szülei is bíróság elé állnak
Crumbley a 2022 februárjában tartott első bírósági meghallgatáson – Fotó: David Guralnick-Pool/Getty Images

A lövöldözés reggelén ugyanis Crumbley szüleit beidézték az iskolába egy erőszakos rajz miatt, amelyet a matekdolgozatára rajzolt, és amelyen egy fegyver, egy vérző test és a következő szavak szerepeltek: „Nem szűnnek a rossz gondolatok, segíts!”

A szülei azonban azt mondták az iskolai tisztviselőknek, hogy vissza kell térniük a munkahelyükre, megkérdezték, hogy Crumbley-t vissza lehet-e vinni az osztályba, és megígérték, hogy a következő napokban segítséget kérnek. 

Azt nem árulták el, hogy az apa néhány nappal korábban fegyvert vett Crumbley-nek.

A tanácsadó attól tartva, hogy a diák öngyilkos lesz, úgy döntött, jobb, ha Crumbley az iskolában marad. A tinédzser hátizsákját, amelyben a rendőrség szerint a fegyver volt, senki nem ellenőrizte. Két órával később a fiú kijött a mosdóból, és tüzet nyitott.

Az ügyben Crumbley szüleit, Jamest és Jennifer Crumbley-t is vád alá helyezték gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Crumbley-ék az első szülők Amerikában, akiket tömeges iskolai lövöldözés ügyében vád alá helyeztek. Ők a lövöldözés óta börtönben vannak, a tervek szerint januárban állnak bíróság elé.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#egyesült államok#Michigan#iskolai lövöldözés#iskolai mészárlás#lövöldözés

Címlapról ajánljuk