Külföld

VSquare: A magyar hírszerzés előszeretettel kémkedik Ukrajna ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 7. 18:03

Az oroszokra koncentráló EU-s és NATO országok hírszerzői furcsállják, hogy Magyarország inkább Kijevben aktív.

 

Miközben a Magyarországgal szövetséges nyugati országok hírszerzései inkább arra koncentrálnak, hogy az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal kapcsolatban szerezzenek hiteles és megbízható titkos információkat, addig a magyar titkosszolgálatok máshová helyezik a hangsúlyt, számolt be csütörtök este a VSquare oknyomozó, tényfeltáró portál hírlevele.

Két nyugati hírszerzési illetékesre hivatkozva a VSquare azt írja, hogy a NATO és az Europai Unió országainak hírszerző ügynökségei rendszeresen megosztják egymással az Oroszországgal kapcsolatos információikat, a magyar polgári és katonai titkosszolgálatok viszont főként olyan értesüléseket dobnak be a közösbe, amelyek Ukrajnáról szólnak.

Az egyik hírszerzési tiszt szerint ezek érdekes anyagok, bár megbízhatóságuk megkérdőjelezhető.

A VSquare mindezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok sose voltak ennyire mélyponton. Az Orbán-kormány ellenállása Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatban, illetve a legutóbbi, Porosenko volt ukrán elnök tervezett (de végül az ukrán titkosszolgálatok ébersége miatt meghiúsult) titkos találkozója Orbán Viktorral, mind az orosz érdekekhez való magyar igazodást jelzik.

Nyitókép: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz befolyás#magyarország#hírszerzés#vsquare

Címlapról ajánljuk