Külföld

Újabb méregdrága orosz bombázót lőtt le az ukrán légvédelem

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 6. 8:11

A 25 millió dollárba kerülő Szuhoj Szu-24M taktikai bombázót a Fekete-tenger fölött, a Kígyó-sziget térségében szedték le az ukránok.

Az ukrán légierő azt állítja, hogy légvédelmi alakulatai lelőttek kedd este egy Szuhoj Szu-24M típusú orosz taktikai bombázót, amely a Fekete-tenger nyugati része fölött repült a Kígyó-sziget közelében. Meg nem erősített jelentések szerint az ukránok egy amerikai gyártmányú Patriot föld-levegő rakétával szedték le a Szu-24M-et.

Mikola Oleszcsuk, az Ukrán Légierő parancsnoka a Telegramon közölte a hírt. Mint írta, az orosz Szu-24M egy Szu-30SM vadászgép kíséretében repült, és vélhetően épp Odessza térségében lévő ukrán célpontok elleni támadásra készült.

Az Ukrainska Pravda friss híre szerint az oroszok a térségbe küldtek egy An-26-os felderítő gépet, ami vélhetően a lezuhant bombázó személyzetét keresi a tengerben. Erről az ukrán légierő szóvivője tett bejelentést a Facebookon szerda reggel.

A cirkálórakétákkal és rombolóbombákkal felszerelt Szuhoj Szu-24M típusú szuperszonikus vadászbombázók az orosz légierő fontos csapásmérő gépei, az Ukrajna elleni háborúban rendszeresen használják civil célpontok ellen. A típust a 90-es években modernizálák, egy ilyen gép akkoriban 25 millió dollárba került. Az orosz légierő több mint tíz ilyen repülőgépet veszített már az Ukrajna ellen tavaly februárban megindított hadműveletek során, többségük a földön semmisült meg ukrán légitámadásokban, néhányat pedig lelőttek bevetés közben.

Nyitókép: aviation-images.com/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#szu-24m#bombázó#lelőtték#ukrajna#fekete-tenger#kígyó-sziget

Címlapról ajánljuk