Külföld

Gyorsan terjed a fertőzés Kínában, naponta több tízezer gyereket visznek orvoshoz a szülők

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 6:24

A WHO szerint a kínai hatóságok „nem észleltek szokatlan vagy új kórokozót vagy ismeretlen klinikai tüneteket”.

Légúti megbetegedésekben szenvedő gyerekek tömegével küszködnek a pekingi és az észak-kínai kórházak – írta a CNN

A csatorna tudósítása szerint a várakozási idő óriási, általában több száz beteg áll sorban a kórházakban. A pekingi gyerekkórház egyik tisztviselője kedden azt mondta az állami médiának, hogy naponta több mint 7000 beteget kezelnek, ez pedig messze meghaladja a kapacitásukat. A közeli Tiencsin legnagyobb gyerekkórházában egy nap alatt több mint 13 ezer gyereket fogadtak az ambuláns és a sürgősségi osztályon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akár napon túli várakozási idők is előfordulhatnak. A CNN-nel például azt közölte az egyik kórház munkatársa, hogy azok, akik előző nap sürgősségi időpontot foglaltak, aznap reggel még nem jutottak be az orvoshoz. 

Peking és más észak-kínai nagyvárosok egészségügyi tisztviselői szerint a megbetegedéseket a tipikus szezonális betegségek, köztük az influenza, az RSV, valamint egy bakteriális fertőzés (mycoplasma pneumonia) okozza. Az északi féltekén máshol is megjelent a kór, az Egyesült Államokban például az RSV példátlan mértékben terjed a gyerekek körében.

Kína viszonylag fejletlen alapellátási rendszere miatt a betegek általában a háziorvos helyett a kórházakba vagy a sürgősségi osztályokba mennek először, így nem ritka, hogy ezek az intézmények túlzsúfolttá válnak. 

A kínai helyzet azonban globális aggodalomra adott okot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ugyanis arra szólította fel Kínát, hogy adjon több információt a légúti megbetegedések számának növekedéséről és a „gyerekeknél előforduló nem diagnosztizált tüdőgyulladásról”.

A kínai egészségügyi és kórházi tisztviselőkkel folytatott csütörtöki megbeszélést követően a WHO azt közölte, hogy az adatok azt jelzik: májusban a mycoplasma okozta tüdőgyulladások száma nőtt, október óta pedig gyakoriak a szezonális betegségek, az RSV, az adenovírus és az influenzavírus miatt.

A WHO szerint a kínai hatóságok „nem észleltek szokatlan vagy új kórokozót vagy ismeretlen klinikai tüneteket”.

A helyzetet figyelő külső szakértők szerint nincs bizonyíték új kórokozó jelenlétére. „Nem gondoljuk, hogy ismeretlen kórokozó terjed” – mondta a CNN-nek Jin Dongyan, a Hongkongi Egyetem Orvosbiológiai Tudományok Karának virológusa. A rengeteg megbetegedéshez az is hozzájárult, hogy Kínában ez az első tél a szigúr korlátozásokkal járó Covid-lezárások után.

A pekingi gyerekkórház ugyanakkor most annyire megtelt, hogy néhány intravénás csepegtetővel ellátott gyermek a szülei ölében ült, akik összecsukható székeken várakoztak a folyosókon. 

Nyitókép: Várakozó gyerekek és szüleik az egyik pekingi kórház előtt – Fotó: Reuters

#Külföld#kína#egyesült államok#rsv#betegség#fertőzés

Címlapról ajánljuk