Külföld

Elkezdődött a négynapos tűzszünet Gázában, kétséges, hogy betartják-e

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 24. 5:45

Helyi idő szerint péntek reggel hétkor tűzszünet kezdődött a Gáza övezetben, a várakozások szerint délután 4-kor adja át a Hamász az első elrabolt túszokat.

A megállapodások szerint izraeli idő szerint péntek reggel hétkor (magyar idő szerint hatkor) tűzszünet kezdődött a Gáza övezetben. A helyzetről tudósító hírügynökségek és lapok egyelőre nem számoltak be a fegyvernyugvást megsértő incidensről. 

Az Al Jazeera gázai tudósítója szerint a tűzszünet meghirdetett kezdetére megszűntek a támadások, és a korábbi hetekhez képest relatív nyugalom telepedett a gázai övezetre, az izraeli harci gépek beszüntettek minden légi tevékenységet a térség fölött.

Ezzel szemben a CNN szderóti tudósítói robbanásokról számoltak be a tűzszünet kezdete után negyed órával. Beszámolójuk szerint a robbanások hangjából ítélve az izraeli tüzérség támadhatott gázai célpontokat. Ezzel párhuzamosan továbbra is füstöt láttak a Gáza övezet fölött, bár annak eredetét nem tudták megerősíteni. 

A CNN izraeli katonai forrásokra hivatkozó friss jelentése szerint a Gáza övezet közelében lévő izraeli településeken negyed nyolc körül megszólaltak a légvédelmi szirénák, amik várható rakétatámadásra figyelmeztetnek. Rakéták becsapódásáról egyelőre nem érkeztek információk.

Négynapos tűzszünet kezdődött Gázában
Sűrű füst száll a Gázai övezet fölött péntek reggel – Fotó:  REUTERS/Alexander Ermochenko

A várakozások szerint a Hamász palesztin terrorszervezet délután 4-kor (magyar idő szerint 3-kor) adja át az első, október 7-én elrabolt izraeli túszokat.

A Gáza övezetet uraló iszlamista szervezet elvileg 13 túszt enged majd szabadon. A katari közvetítéssel megszületett megállapodás szerint négy nap alatt összesen ötven izraeli – gyerekek és anyák – térhet haza. Az első napon szabadulók névsorát már átadták Izraelnek, és az eljutott a miniszterelnöki hivatalhoz.

A szabadon engedett túszokat a tervek szerint kórházba viszik orvosi és pszichológiai kivizsgálásra, írja az Al Jazeera.

Fogolycsere és segély

A katari külügyminisztérium szóvivője csütörtökön elmondta, hogy Dohában a megállapodás céljának tekintik a végleges fegyverszünet elérését is. „A tűzszünet napjain további túszokat engednek szabadon, de átszállításukról biztonsági okokból nem adunk meg részleteket” – közölte a szóvivő.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette a katari bejelentést, és közölte, a tűzszünet péntek reggel 7 órától négy napon át fog tartani. „50 cionista foglyot fogunk szabadon engedni a négy nap alatt, nőket és 19 év alattiakat” – közölték.

A megállapodás szerint minden izraeli túsz fejében három palesztint, nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeli börtönökből. A pénteken szabadon bocsátandó 39 rabot két börtönből, a Haifától délkeletre lévő Damon és Megiddo intézeteiből szállítják át Gázába. 

A tűzszüneti megállapodás részeként naponta kétszáz segélyszállító és egészségügyi teherautó lép majd be a Gáza övezetbe, köztük négy üzemanyag-szállító. A tűzszünet idején Izrael nem folytathat megfigyelő tevékenységet légi eszközökkel az övezet déli részén, és naponta hat órán át az északi részen sem.

Csütörtökön még bombáztak

Legalább huszonhét ember meghalt, további kilencvenhárom pedig megsebesült egy gázavárosi ENSZ-iskolát érő izraeli légitámadásban csütörtökön, közölte a dzsabalíjai menekülttábor al-Auda kórházának egyik orvosa. A Hamász csütörtöki közleménye szerint is mintegy harminc ember halt meg az izraeli légitámadásban. A csapás egy iskolát ért, amelyet az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) tart fenn a dzsabalíjai menekülttáborban.

Izrael egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A dzsabalíjai a legnagyobb menekülttábor a Gáza övezetben. Az UNRWA szerint 156 iskolában és más létesítményben az övezet csaknem egymillió belső menekültje keresett menedéket az offenzíva elől, amelyet Izrael a déli települései elleni október 7-i terrortámadás hatására indított a Hamász ellen.

Nyitókép: palesztinok az utcán a pénteken érvénybe lépett tűzszünet kezdetén – Fotó: REUTERS/Saleh Salem

#Külföld#izrael#gázai övezet#fegyverszünet#túszok

Címlapról ajánljuk