Külföld

Horrorgyilkosság az elitiskolában – kalapáccsal verte szét a fiatal edzőnő fejét a kollégája, miután szakítottak

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. november 9. 9:54

Kalapácsot vásárolt, autót bérelt, majd megölte fiatal kollégáját egy 24 éves tornatanár-asszisztens egy katolikus elitiskola mosdójában Sydney-ben. A rendőröket „nehezen feldolgozható” látvány fogadta: a 21 éves Lilie James olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy kétség sem férhetett hozzá, megölték. Az eset súlyos problémára világított rá: Ausztráliában minden héten megöl egy nőt a partnere, a társadalomnak pedig téves fogalmai vannak a családon belüli erőszakról.

A rendőröket szörnyű látvány fogadta, amikor október 25-én, szerdán éjfél előtt kiérkeztek az ausztráliai Sydney-ben található St Andrews Cathedral School elitgimnáziumba. A tornaterem mosdójában egy fiatal nő holttestére bukkantak.

A sérülései alapján egyértelmű volt, hogy gyilkosság áldozata lett

mondta a helyi sajtónak Martin Fileman rendőrfelügyelő, aki „nehezen feldolgozhatóként” jellemezte a történteket. A helyszínen látottak „extrém felkavaró élményt” jelentettek a kiérkező nyomozók számára.

A mosdóban az iskola vízilabdacsapatának edzője, a 21 éves Lilie James holttestét találták meg. Az első beszámolók csak annyit említettek, hogy „súlyos fejsérülései” voltak. Azóta kiderült, hogy gyilkosa, a 24 éves Paul Thijssen egy kalapáccsal ölte meg.

Előre megtervezte

A rendőrség rögtön a gyilkosság után Thijssent kezdte el keresni. Bár eleinte csak azt közölték, hogy azért szálltak ki az iskolához, mert James családja aggódni kezdett, amikor nem ért haza, és értesítették a rendőrséget, később kiderült, hogy Thijssen négy órával a gyilkosság után felhívta a segélyhívót, és elmondta, hogy egy holttest van az iskolában.

Horrorgyilkosság az elitiskolában - kalapáccsal verte szét a fiatal edzőnő fejét kollégája, miután szakítottak
Lilie James. Fotó: Facebook

A rendőrség kiderítette, hogy a telefonhívás a Sydney keleti részén található Vaucluse-ból érkezett, a The Gap nevű híres tengerparti szikla közeléből. A terület átvizsgálásakor megtalálták az egyik szemetesben a gyilkossághoz használt kalapácsot és a férfi több személyes holmiját. Két nappal később, pénteken, pedig a holttestét is a sziklák aljában.

Egy héttel a gyilkosság után a rendőrség arra jutott, hogy Thijssen nem hirtelen felindulásból követte el a gyilkosságot. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint James öt hétig járt a férfival, aki kollégája volt a St Andrews-ban, de pár nappal a halála előtt a fiatal nő szakított vele, és Thijssen feltehetően azért ölte meg.

A Daily Telegraph információi szerint a hokiedzőként és tornatanár-asszisztensként dolgozó Thijssenről térfigyelő kamera készített felvételt, ahogy a gyilkosság napjának reggelén kalapácsot vásárol az otthonához közeli szerszámboltban. Ezután autót bérelt, és azzal ment be dolgozni. A lapnek egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy a férfi tudhatta, hogy menekülőautóra lesz szüksége a gyilkosság után, és főleg azért, hogy „eljusson oda, ahova végül elment”.

James és Thijssen aznap este nyolc óra körül találkozott az elitiskola tornatermében. A fiatal nő sporteszközöket vitt vissza az iskolába, ahol Thijssen feladata volt azokat elpakolni. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a térfigyelő kamerák felvételein látni, hogy veszekedtek, majd James bement a mosdóba. Thijssen követte, majd nagyjából egy órával később egyedül távozott onnan.

A férfinél a rendőrség szerint két kalapács is volt: az egyiket az iskola szerszámosraktárából szerezte, és ez volt az, amit a lány megölésére használt. A gyilkosság után beszállt bérelt autójába, majd a tengerpartra hajtott.

Sokkban az iskola

Lilie James megölése sokkolta az iskola diákjait és dolgozóit, akik úgy ismerték, mint aki teli volt energiával, vidám személyiségével mindenkit jó kedvre tudott deríteni, és „mindenki imádta”. Thijssenről azonban már egészen más véleményük volt. A helyi sajtónak nyilatkozó diákok furcsán viselkedő alakként írták le, akire jellemző volt, hogy megbámulta a lányokat, és úgy flörtölgetett velük, hogy több sportoló lány is kényelmetlenül érezte magát a közelében. Elmondásuk szerint „menőzött” azzal, hogy Jamesszel jár.

Horrorgyilkosság az elitiskolában - kalapáccsal verte szét a fiatal edzőnő fejét kollégája, miután szakítottak
Lilie James. Fotó: Facebook

A Hollandiában született Thijssen korábban szintén diákja volt az elit egyházi iskolának, ahol az éves tandíj összege eléri a nagyjából 8,5 millió forintos összeget. Diákként a sportcsapat kapitánya volt, majd később hoki- és krikettedzőként, valamint tornatanársegédként kezdett el dolgozni a St. Andrews-ban. Az iskola szóvivője közölte, hogy soha egyetlen egy panasz sem érkezett rá sem a diákoktól, sem pedig a szülőktől.

Miután hivatalosan is azonosították a férfi holttestét, és haláláról értesítették Hollandiában élő szüleit, ők közölték, hogy a holttestét nem fogják hazaszállíttatni szülőföldjére, hanem elhamvasztják, és Sydney-ben fogják szétszórni a hamvait. Az iskola közben bejelentette, hogy a mosdót, ahol Jamest megölte, le fogják rombolni.

Országos krízis

Az eset rávilágított arra, milyen nagy problémát jelent a nők elleni erőszak Ausztráliában. Az Our Watch nevű szervezet szerint minden héten megöl egy nőt a partnere vagy volt partnere. 

Adataik szerint James a 41. nő volt, aki gyilkosság áldozata lett idén Ausztráliában, Megölése óta még két nőt gyilkoltak meg, ezzel 43-ra nőtt a szám. 

Más szervezetek adatai szerint a megölt nők száma már a hatvanat közelíti. A három legutóbbi áldozatot az otthonukban vagy a munkahelyükön ölték meg. A gyilkosok szinte az minden idei esetben olyan férfiak voltak, akik kapcsolatban álltak áldozataikkal – négy esetben „ismeretlenként” tartják számon a hatóságok a gyilkos és áldozat közötti kapcsolatot, vagy nem hozták nyilvánosságra a feltételezett elkövető nevét. 

Az Our Watch vezetője, Patty Kinnersly országos krízisnek, illetve vészhelyzetnek tekinti a nők elleni erőszak „járványát” Ausztráliában, amit közlése szerint sokkal jelentősebb problémaként kellene kezelni. 

Az Our Watch adatai szerint öt nőből három szenvedett el fizikai vagy szexuális erőszakot partnerétől, az áldozatok legnagyobb része 18 és 34 év közötti.

Bár Ausztrália már 2010-ben országos tervet indított a nők és gyerekek elleni erőszak felszámolására, a statisztikák azt mutatják, hogy annak nem volt szinte semmilyen hatása. Tavaly egy újabb tízéves tervbe kezdtek, ami egyebek mellett olyan célokat fogalmazott meg, hogy erősíteni kell a megelőzést, több menedékházat kell építeni a családon belüli erőszak áldozatainak, és javítani kell a rendőrség és az igazságszolgáltatás szokásos eljárásán ezeknél az eseteknél.

Az új kormányzati terv ugyanakkor Kate Fitz-Gibbon kriminológusprofesszor közlése szerint nem, elegendő, és nem éri el a kívánt hatást. Szerinte az erre szánt állami pénzek nem mérhetők a probléma nagyságához, ahogy az ausztrál közvélemény sem kezeli megfelelő súllyal a nők elleni erőszakot. 

Fitz-Gibbon professzor egy felmérést idézett, aminek eredményei szerint bár az ausztrálok 90 százaléka országos problémának tartja a nők elleni erőszakot, kevesebb mint felük gondolja úgy, hogy ez az ő településén is probléma lenne. Pedig a nők bántalmazása „Ausztrália minden egyes részén jelen van”.

A felmérés szerint ezen felül az ausztrálok nagyjából 40 százaléka tévesen úgy hiszi, hogy a családon belüli erőszak elkövetői között ugyanannyi nő van, mint férfi.

A nők elleni erőszak ellen küzdő aktivisták közben kritizálják az ausztrál médiát, amiért nem foglalkozik a krízis súlyosságának megfelelően a nőgyilkosságokkal, és James megölése előtt alig számoltak be a meggyilkolt nők eseteiről. Tarang Chawla ügyvéd – aki azután lett a nők ellen elkövetett erőszakkal foglalkozó aktivista, hogy nővére a partnere áldozata lett – közölte, hogy Lilie James „értelmetlen megölése” jól mutatja a nők elleni erőszak valóságát, amit „sürgősen orvosolni kell”. Chawla hozzátette, reméli, hogy Lilie-re úgy fognak majd emlékezni, mint akinek a halála „régóta esedékes változásokat indít el”.

Nyitókép: Lilie James Fotó: Facebook

 

#Külföld#ausztrália#gyilkosság#nők elleni erőszak#ma#edző#elitiskola

Címlapról ajánljuk