Külföld

Az izraeli hadsereg felszólította az ENSZ-t, hogy 24 órán belül evakuálják a Gáza övezet északi részét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 6:55

1,1 millió embert kellene péntek éjfélig az övezet déli részébe menekíteni, az ENSZ szerint ez lehetetlen.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint az izraeli hadsereg helyi idő szerint csütörtök éjfél előtt azt mondta az Egyesült Nemzetek Szervezetének, hogy a Gáza övezet Vádi Gázától északra fekvő teljes lakosságának át kell költöznie Gáza déli részébe a következő 24 órán belül, írja a CNN.

„Ez megközelítőleg 1,1 millió embert jelent. Ugyanez vonatkozik az ENSZ minden alkalmazottjára és az ENSZ-létesítményekben – beleértve az iskolákat, egészségügyi központokat és klinikákat is – menedéket nyújtó személyekre” – áll az ENSZ közleményében. Az ENSZ szerint az izraeli hadsereg ultimátumát lehetetlen végrehajtani, ilyen rövid idő alatt, ilyes sok embert nem lehet „pusztító humanitárius következmények nélkül” áttelepíteni egyik helyről a másikra.

Az ENSZ ezért azt kérte, hogy az izraeli hadsereg vonja vissza az evakuálásra vonatkozó parancsot. Az ENSZ szerint már jelenleg is humanitárius katasztrófahelyzet áll fenn, több mint 338 000 palesztin menekült el a bombázások elől, közülük közel 218 ezren kerestek menedéket az ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynöksége által működtetett 92 iskolában.

Avril Benoit, az Orvosok Határok Nélkül egyesült államokbeli ügyvezető igazgatója csütörtökön a CNN-nek azt mondta, hogy a gázai kórházak hamarosan működésképtelenné válnak. Mivel a Gáza övezetben Izrael lekapcsolta az áramot és elzárta az Izrael felőli vízellátást, a helyzet kritikussá válhat a kórházakban. „Egyetértek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elemzésével és kommentárjával, miszerint a kórházak hullaházakká válnak.”

Az izraeli hadsereg a Hamász palesztin terrorszervezet szombati támadása óta több mint 300 ezer katonát mozgósított a több mint kétmillió lakosú Gáza övezet határán, de egyelőre nem indított szárazföldi offenzívát. Elképzelhető, hogy a Gáza övezet északi részének kiürítésére adott parancs ezt készíti elő.

A Hamász tagadja, hogy civileket öltek volna

A szombati támadásban a friss adatok szerint több mint 1200 izraelit öltek meg a Hamász fegyveresei. Izrael azóta légicsapássokal támadja a Hamász gázai állásait. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 1537 embert öltek meg az izraeli légicsapások Gázában, és további 6612-en megsérültek a bombázásokban.

Az izraeli hadsereg felszólította az ENSZ-t, hogy 24 órán belül evakuálják a Gáza övezet északi részét
Izraeli légicsapás Gázában 2023. október 12-én – Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Mindeközben a Hamász csütörtökön határozottan tagadta, hogy részt vett volna csecsemők megölésében és lefejezésében, mondván, hogy a vádakat a nyugati sajtó terjeszti minden alap nélkül. „Határozottan tagadjuk ezeket az állításokat, elutasítjuk a média elfogultságát, és felszólítjuk a médiát, hogy tartsa be az újságírói etikai kódexet” – mondta Basim Naim, a Hamász információs irodájának egyik tisztviselője egy videonyilatkozatában.

A tisztviselő önvédelmi hadműveletnek nevezte a Hamász Izrael elleni nagyszabású meglepetésszerű támadását. „A hadművelet csak az izraeli katonai bázisokat és létesítményeket célozta” - állította Naim, annak ellenére, hogy az ellenkezőjére számtalan bizonyíték áll rendelkezésre.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Kfar Azában, egy dél-izraeli kibucban lemészárolt öregeket, nőket és gyerekeket találtak. Az IDF szerint a hamász fegyveresei az Iszlám Állam módszereit idéző kegyetlenséggel végeztek a kibuc lakóival. Tal Heinrich, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője szerdán azt mondta, hogy több csecsemőt és kisgyermeket lefejeztek. Netanjahu irodája csütörtökön fotókat tett közzé a megcsonkított és elégetett csecsemőkről.

Az amerikai külügy a térségben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint legalább 27 amerikait öltek meg Izraelben. A külügyminiszter csütörtökön Izraelben tárgyalt, majd pénteken a jordániai Ammanba érkezett, hogy találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és II. Abdullah jordán királlyal. Blinken a találkozók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt, és a Hamász bűneit az Iszlám Államéhoz hasonlította. 

A tervek szerint pénteken Izraelbe utazik Lloyd Austin védelmi miniszter, hogy az amerikai katonai segítség kiszélesítéséről tárgyaljon. A Pentagon vezetője csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok sürgősséggel intézkedik arról, hogy Izrael minden eszközhöz hozzájusson, amire az önvédelemhez szüksége van. A miniszter hozzátette, hogy országa képes egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát. A miniszter egy nappal korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges műveleti erők egy kisebb egysége segíti az izraeli partnereket hírszerzési és tervezési munkában. Lloyd Austin hangsúlyozta, hogy az amerikai egység egyelőre nem kapott megbízást arra, hogy részt vegyen túszmentésben, ugyanakkor hozzátette, hogy ez megtörténhet, ha érkezik ilyen kérés.

Kedd óta a térségben tartózkodik a Gerald Ford repülőgép-hordozó vezetése alatti haditengerészeti kötelék, írja az MTI. Pénteken az Egyesült Államokból útnak indul egy második haditengerészeti kötelék a Földközi-tenger keleti medencéje felé, közölték kormányzati tisztségviselők. A bejelentés szerint a Virgina állambeli Norfolk haditengerészeti támaszpontjáról indítják el a második, hadihajókból álló egységet, emellett a légierő további egységeit vezényelték a Közel-Keleten működő amerikai katonai támaszpontokra. Amerikai szakértői elemzések szerint a katonai felvonulás arra az aggodalomra adott reakció, hogy az Izraelben kitört konfliktus kiszélesedhet. Az amerikai katonai jelenlét erősítése az "elrettentő erő" fokozásáról szól.

Nyitókép: Izraeli légitámadásban megsebesült gyermekek a gázai as-Sifa kórházban 2023. október 12-én – Fotó: MTI/AP/Ali Mahmúd

#Külföld#izrael#Gáza övezet#Hamász#ensz#háború

Címlapról ajánljuk