Külföld

A Hamász főpróbát is tartott az Izrael elleni támadás előtt, sőt még ki is rakta az internetre az erről készült videót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 9:26

Egy hónappal ezelőtt nyilvános főpróbát tartottak a Hamász palesztin terrorszervezet katonái, azt gyakorolva, hogy miképp hatolhatnak át a Gáza övezet falán, hogyan támadhatják meg az izraeli lakosok házait. Erről a Hamász maga számolt be egy szeptember 12-én közzétett videóban.

Nagyjából egy hónappal azelőtt, hogy a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt, főpróbát tartottak, azt gyakorolva, hogy miképp hatolhatnak át a Gáza övezet falán, hogyan támadhatják meg az izraeli lakosok házait, jelentette az Associated Press.

Minderre most derült fény, miután kiderült, hogy a Hamász szeptember 12-én a közösségi oldalán egy olyan kétperces propagandavideót tett közzé, ami erről a gyakorlatról készült.

A profin összevágott felvételeken az látható, hogy a Hamász fegyveresei felrobbantanak egy határkaput, furgonokkal behatolnak egy izraeli falut imitáló épületkomplexumba, ahol emberalakokra lőttek és a túszejtést gyakorolták.

A „Erős oszlop” nevű katonai művelet során a határra telepített izraeli kommunikációs tornyok megsemmisítését, a Gáza övezetet körülvevő betonfal elemeinek ledöntését is gyakorolták.


Az, hogy ez a videó – és korábban több másik, hasonló előkészületeket bemutató felvétel – hetekkel ezelőtt megjelent a Hamász Telegram-fiókjain, felveti a kérdést, hogy miért hagyták ezeket figyelmen kívül az izraeli hírszerzési és nemzetbiztonsági szervek.

„Egyértelműen voltak olyan figyelmeztetések és jelzések, amelyeket komolyan kellett volna venni” – mondta Bradley Bowman, az Egyesült Államok hadseregének egykori tisztje az AP-nek.

Az elmúlt hetekben hónapokban a Hamász csatornáin megjelent videókat elemezve a CNN arra a következtetésre jutott, hogy a Hamász a Gáza övezetnek hat pontjánalakított ki olyan kiképzőtáborokat, ahol az Izrael elleni támadás részleteit begyakorolhatták:

#Külföld#izrael#Hamász#háború

Címlapról ajánljuk