Külföld

Ahol az apa-fia program a fegyverek elrejtése – így próbálják kimenteni a gyerekeket a maffiacsaládokból

Kovács IstvánKovács István

2023. október 10. 10:20

Rendkívül veszélyes munkába fogott egy palermói ügyész: maffiózók gyerekeit próbálja kimenekíteni a családjukból. Fenyegetéseket már kapott, de amit elvállalt nem lehetetlen küldetés, több gyermeket és szülőt már sikerült a bűnözők közül kiszabadítani és egy másik életet ajánlani nekik. Ennek azonban nem csak a maffiából vannak ellenzői. 

Claudia Caramanna palermói ügyész alig két év alatt teljesen megváltoztatta azt, amit a gyermekvédelemről Szicíliában tudni véltek. A nyomozásai ugyanis a maffiafőnökök és drogkereskedők gyerekeire irányult, amivel évtizedes tabukat döntött le. Több esetben is kérte, hogy a gyerekeket emeljék ki a családjukból, és helyezzék őket nevelőotthonba. Ezek a beavatkozások Caramannát a maffiaklánok célpontjává tették. 

Szerinte azonban a gyermekek bűnöző szüleiktől való elválasztása néha az egyetlen módja annak, hogy biztonságban legyenek.

A maffiában – finoman szólva – nem nézik jó szemmel a munkáját. Egy éve még csak egy kézzel rajzolt keresztet tartalmazó névtelen levelet küldtek a lakásába. Idén márciusban már betörtek az irodájába azt alaposan felforgatva, Caramanna azóta rendőri kíséretet kapott.

A BBC cikke szerint az ügyésznő szicíliai munkája egy újabb kísérlet arra, hogy megvédje a gyerekeket attól, hogy ők is bűnözők legyenek. Mindez a Liberi di Scegliere (Szabadon választhatunk) projekt része, amely Calabriában indult 2012-ben.

Az elmondható, hogy nagyon nehéz munkát végeznek az ügyészek, eddig ezeknek a programoknak köszönhetően az elmúlt 10 évben 80 gyereket, illetve 30 szülőt sikerült kimenteni a maffiából Calabriában. A projektek azonban komoly vitát váltottak ki arról, miért is kellene a maffiaózók gyermekeit kimenteni és egyáltalán mit kellene tennie az államnak értük.

Helyi szinten is sokan bírálják a hatóságok munkáját. Még úgy is, hogy mindenki tisztában van azzal, milyen veszélyei vannak annak, ha valakinek a szülei maffiózók. Palermóban egy pap például arról prédikált – ami a vallásos olaszok körében meglehetősen súlyos fejleménynek számít –, hogy a gyermek helye az anyánál és az apánál van.

Családi kötelékek

Amit általában „maffiaként” emlegetnek Olaszországban az valójában számos különböző klán – a leghírhedtebbek ezek közül a calabriai 'Ndrangheta, a Camorra Campaniában és a Cosa Nostra Szicíliában. Az ezekben a szervezetekben való felnövés a kezdetektől fogva meghatározza a gyermekek életét.

„Létezik egy mítosz, miszerint a maffia nem foglalkozik nőkkel és gyerekekkel, de ez nem így van” – mondja Franco Nicastro, szicíliai újságíró, aki évtizedek óta ír a maffiakultúráról. 

A gyerekeket felkészítik a bűnözői életre, ez a nevelésük része 

– tette hozzá.

A gyerekeket megismertetik a maffia szabályaival, például az omertà-ra, a hallgatás törvényére, ami kimondja, hogy nem szabad beszélni a szervezetről. Sok családban a fiúnak kötelessége, hogy kövesse az apját a klánban, míg a lánytól elvárható, hogy egy másik maffiacsaládba házasodjon be, erősítve a stratégiai szövetségeket. Az apa közvetlenebbül részt vehet a bűnözői tevékenységekben, mint az anya, de általában mindkét szülő szerepet játszik a „tudás” továbbadásában.


Az anya az, aki gyakran igazolja az erőszakot, és megmagyarázza, mi miért van – mondta Anna Sergi, az Essex-i Egyetem kriminológiaprofesszora, aki calabriai gyerekek kimentésének hatásait elemezte. Sergi felidézett egy esetet, hogy 

egy ilyen családban a klasszikus apa-fia program nem az volt, hogy autót szereltek, vagy elmentek meccsre, ott a tizenéves fiú az apjának fegyvereket segített elrejteni.


A maffiakultúra hosszú távon is formálhatja a gyerekeket. Hozzájárulhat például ahhoz, hogy Olaszország egyes részein magas – Palermoban például 21 százalék – az iskolakerülés és az iskolából való kimaradás aránya. Nicastro szerint ezek közül a gyerekek közül sokan már serdülőkorban részt vesznek olyan bűnözői tevékenységekben, mint például a kábítószer-kereskedelem. Ennek persze más veszélyei is vannak: 2022-ben Szicíliában legalább 18 esetben kerültek kórházba gyermekek a család otthonában talált kábítószer túladagolása miatt, az egyikük mindössze 13 hónapos volt.

Menekülés a maffiából

Sokan, akik a maffia kultúrájában nőttek fel, nem tudnak elképzelni egy másik életet. Azt gondolják, hogy ez a normalitás – mondta Ombretta Ingrascì, a Milánói Egyetem kutatója, aki a szervezett bűnözésből élő családok szociológiájával foglalkozik. 

Felidézett egy interjúalanyt, aki nem értette, mi a probléma azzal, hogy a családja kábítószer-kereskedelmmel foglalkozik, úgy gondolta az is egy foglalkozás, mint a többi.

Azok, akik mégis el akarnak szakadni a maffiától, elidegenedhetnek a családjuktól, mert azok helytelenítik a hűtlenségüket. Szembesülhetnek erőszakkal vagy halálos fenyegetéssel, ha fennáll a veszélye, hogy besúgják a többi tagot.

Az olasz jog szerint a gyermek akkor választható el a családjától, ha meggyőző bizonyíték van arra, hogy a szülők nem tesznek eleget a megfelelő gondozás és nevelés biztosítására vonatkozó kötelezettségüknek, a magatartásuk pedig veszélyezteti a gyermek jólétét. Az, hogy a gyerekeket bűncselekmények elkövetésére bírják rá, ilyen.

Ez volt a jogi alapja a Liberi di Scegliere-nek, amelyet a dél-olaszországi Calabriában hozott létre a régió ifjúsági bíróságának elnöke, Roberto Di Bella bíró. 

Az a legfontosabb, hogy esélyt adjunk ezeknek a gyerekeknek a változásra, hogy megmutassuk nekik, hogy lehetséges egy másfajta élet

– mondta Giorgio De Checchi, a projekt országos koordinátora.

Dönt a bíróság

De Checchi szerint minden eset egyedi, és a törvényszék számos tényezőt mérlegel, mielőtt döntést hoz. A bíróság dönthet például úgy, hogy az egyik szülő szülői felügyeleti jogát visszavonja, a másikat viszont nem, ha az egyik nagyobb hajlandóságot mutat a javulásra. Sergi a törvényszék ítéleteinek elemzéséből megállapította, hogy leggyakrabban az apa szülői felügyeleti jogát vonták vissza, míg az anyáknak általában második esélyt adtak, ha hajlandóak voltak bűnözésmentes életet biztosítani a gyermeknek.

Az anyáknak minden esetben megengedték, hogy bizonyos mértékű kapcsolatot tartsanak fenn a gyermekkel. Ha vannak olyan rokonok, akik nem tagjai a maffiának, a bíróság megpróbálja náluk elhelyezni a gyermekeket. Az egyik legfontosabb szempont, hogy egy jobb életút felé tereljék őket.

Caramannáék Palermoban hasonló megközelítéssel dolgoznak, a gyermekeket csak a legvégső esetben választják el az anyától. Szinte mindig megpróbálnak védelmet nyújtani az anyának, hogy a gyermekkel együtt távozhasson. 

Megkérdezzük ezeket a nőket, hogy milyen jövőt szán a gyermekének? Az alternatíva gyakran a börtön vagy a halál

– mondja Caramanna. Ha az anya nemet mond, akkor keresnek neki olyan szülőket a családi körben, akik nem részei a maffiának. Ezt persze a hatóságok gondosan ellenőrzik.

A BBC szerint a szülők gyakran kapnak látogatási jogot, feltéve, hogy ebbe a gyermek is beleegyezik. Később persze a bírósági döntéseket meg lehet semmisíteni, és a családot újraegyesíteni, ha a szülők megszakítják maffiakapcsolataikat. Ez talán valószínűtlennek hangzik, de a programokban szinte hihetetlen sikertörténetek is voltak a gyermekek és egész családok kiszabadulásáról.

De Checchi egy ilyen történetet megosztott: Adva volt egy maffiafőnök, akit súlyos bűncselekmények miatt bebörtönöztek. A fiát is elítélték, míg a lányát nevelőszülőknél helyezték el. A fiú továbbtanult a börtönben, és miután letöltötte büntetését, úgy döntött, hogy becsületes életet él, míg a lány úgy vált nagykorúvá, hogy távolmaradt a bűnözéstől. A gyerekek édesanyja is úgy döntött, hogy megváltoztatja az életét. A lánynak most már van munkája, a fiú pedig jogi tanulmányokat fontolgat. És hogy teljes legyen a happy end: most már az apa is örömmel fogadja a maffiamentes családja újjászületését.

Nyitókép: Ciro De Luca / Reuters

#Külföld#maffia#olaszország#Palermo#Calabria#gyermekvédelem#szervezett bűnözés#kábítószer#claudia caramanna#ma

Címlapról ajánljuk